4. prosince slaví svátek všechny Barunky, Barborky, Barušky nebo jak všelijak jinak jim říkáme. Jejich patronkou je svatá Barbora. Pokud budete mít chuť, je tu pro vás připraven její vitrážový obrázek nebo omalovánka s povídáním o jejím životě. Dozvíte se i původ zvyku řezat na sv. Barboru větvičku z třešně.

Tradice chodit v převleku za Barborku

Na vesnicích byl zhruba od 9. století udržován obyčej tzv. "chodit se svatou Barborou". V předvečer jejího svátku chodívaly ženy (ať už svobodné nebo i vdané) oblečené jako "Barborky". Zabouchaly metličku na okno domu a takto obešly celou vesnici. Na sobě měly většinou bílé šaty, často závoj a věneček na hlavě. Přinášely dětem v košíčcích malé dárečky – sušené švestky, sušená jablíčka, ovoce, cukroví. Takový dáreček dostaly jen děti hodné, naopak zlobivé děti dostaly výplatu metličkou. Když zvyk chození po vsích vymizel, zůstala alespoň tradice nadělování dětem 3. prosince za oknem na talířek malé překvapení. Ráno děti našly na talířku nadílku jakoby od svaté Barbory. Dnes už tento zvyk objevíme v některém kraji jen stěží. Nahradilo ho nadělování svatého Mikuláše.

Co o svaté Barboře víme?

Svatá Barbora žila v Turecku kolem roku 300. Tehdy byli  křesťané pronásledovaní a za svou víru umírali. Podle legendy byla  Barbora jedinou dcera v rodině bohatého kupce. Tajně se seznámila s Ježíšovým učením  a toužila žít podle něj. Její otec s tím ale nesouhlasil a nechal ji uvěznit v kamenné věži. Barboře se podařilo nechat se tam potají pokřtít. Pak ale musela utéct. Když ji chytili, byla uvržena do vězení, kde velmi trpěla a nakonec byla pro svou věrnost ve víře popravena.

Svatá Barbora je uctívána mimo jiné jako přímluvkyně za dobrou smrt. Modlitba k ní měla zabránit nečekaným nebo tragickým úmrtím.

Materiály:

Na této stránce si můžete stáhnout omalovánky (878 kB) o životě sv. Barbory.

Dále ke stažení nabízíme vitráž vitráž - šablonu pro WindowArt. Lze použít i jako omalovánka.

Povídání o sv. Barboře Povídání o sv. Barboře si můžete stáhnout jako omalovánku.