Nové číslo DUHY

Milí přátelé DUHY,

patnácté číslo časopisu DUHA se jmenuje SVĚTLO. Snažili jsme se, ať je co nejzářivější, aby se vám o světle dobře četlo a přemýšlelo.Možná nám to pomůže lépe pochopit, proč Ježíš o sobě řekl, že je světlo světa, nebo že máme být jeden druhému světlem.

Milí přátelé DUHY,

patnácté číslo časopisu DUHA se jmenuje SVĚTLO. Snažili jsme se, ať je co nejzářivější, aby se vám o světle dobře četlo a přemýšlelo. Uvažovali jste někdy o tom, odkud se světlo bere, jakou má barvu, jestli se dá zachytit, jak rychle letí a jestli se dá třeba „zlomit“? Víte, čím se dříve svítilo, kdo zkonstruoval žárovku, jak dlouho to trvá slunečnímu paprsku, než k nám doletí, a že kdyby nedoletělo, zahynulo by na Zemi všechno živé už za několik málo dnů. Možná nám to pomůže lépe pochopit, proč Ježíš o sobě řekl, že je světlo světa, nebo že máme být jeden druhému světlem.

V reportáži se ale dočtete také třeba o světleném smogu, který vznikne, když pro oslavu toho, co člověk stvořil pro Boha, nevidíme to, co Bůh stvořil pro člověka.

Číslo se může hodit jako dárek pro malé návštěvníky kostela během Noci kostelů. Jsou v něm nejméně tři úkoly: najít všechny svíčky v kostele, zjistit, k čemu jsou dobré, a podívat se, jestli je zvenku kostel správně osvětlený. A jako bonus dva fyzikální pokusy se světlem, které vám mohou zpestřit společné chvíle.