Šikana je téma, které se týká každé školy a dokonce i každé školní třídy. Možná máte ve své blízkosti kamarády, které někdo šikanoval nebo se i k vám někdo choval zle z naprosto nepochopitelných důvodů a ublížil vám. Možná se vám někdo smál proto, že chodíte do kostela nebo že máš hodně sourozenců.

 

 

 

Zkuste si společně napsat věci, kvůli kterým bývají děti šikanovány a zamyslete se nad tím, zda jde o nějaké vážné a zvrženíhodné záležitosti.

Můžete také promluvit o tom, jak  budovat sebedůvěru, jak požádat o radu rodiče i učitele, jak se vypořádat s kyberšikanou. 

Tip pro přežití:

Udělej každý den jednu věc, kterou miluješ. I když je už osm večer a tobě se nechce nic jiného než spát, udělej jednu věc, která tě přiměje se v duchu usmát. Tak začneš objevovat svoje pravé já.

 

 

  

 

 

 

 Děti, které zažily šikanu, se cítí podobně. Nechápou, proč se staly obětí šikanování, nerozumí tomu, co se děje. A někdy si začnou myslet, že opravdu nestojí za nic, že jsou opravdu tak děsné, jak jim říkají ti, kteří je šikanují. Knihu „Jak přežít šikanování“, kterou vydalo nakladatelství Portál,  napsala dívka, kterou ve škole také šikanovali. Dobře ví, co se člověku, kterého někdo trápí, honí v hlavě, a také si dobře pamatuje, co jí pomohlo. Přináší  řadu doporučení a strategií, které mohou každému s podobnou zkušeností pomoci přežít i ty nejtěžší chvíle. Přála si, aby její kniha pomohla dětem, které spolužáci šikanují, osušit slzy a začít se znovu smát. Kniha osloví nejen děti, ale také jejich rodiče a vychovatele.
Aija Mayrock je spisovatelka, herečka a aktivistka. Se šikanou má osobní zkušenost a svou knihou chce pomoci dětem, které jsou v podobné situaci.

 

Se svolením převzato z knihy „Jak přežít šikanování“, kterou vydalo nakladatelství Portál,