Ahoj děti! Víte, co je to encyklika? Jednoduše řečeno, je to takový dlouhý dopis od papeže především pro biskupy a kněze, ale i pro všechny ostatní lidi, týkající se nějakého důležitého tématu. Možná jste už slyšeli, že papež František v červnu představil svoji novou encykliku Laudato si', která pojednává o tom, jak a proč se starat o Zemi, která je naším společným domovem.

Název každé encykliky vychází z počátečních slov jejího textu. Papež František začíná Chvalozpěvem stvoření, který složil ve 13. století sv. František z Assisi a ve staroitalštině začíná textem "Laudato sii", což česky znamená "Tobě buď chvála". Slova tohoto Františkova chvalozpěvu byla mnohokrát přeložena a zhudebněna a některé písničky možná budete znát. A pokud ne, můžete se je s námi naučit podle těchto notových záznamů*.

chvalozpev stvoreniChvalozpěv stvoření jsme pro vás připravili jako omalovánku a také si můžete vytisknout k vybarvení obrázky jak sv. František chválí Boha za stvoření a jak promlouvá ke zvířátkům (a další omalovánky o sv. Františkovi).

pracovní list Laudato siiDospělí si (zatím předběžně přeložený) text encykliky mohou přečíst na webu Rádio Vaticana, pro děti jsme připravili pracovní list, který mohou nejen vybarvit a dokreslit, ale také se zamyslet nad důležitými otázkami.


Naše ovečka Agnes často chodí do přírody a o několik fotek ze svých cest se s vámi chce podělit.

Můžete nám o tom napsat a jestli máte nějakou pěknou fotku z přírody, kde jste byli, pošlete nám ji spolu s vaším vyprávěním na mail: deti@vira.cz Rádi vaše prázdninové vzpomínky na našem webu zveřejníme i pro ostatní děti. Poznáte, kde všude byla (nejen o prázdninách) ovečka Agnes?

Třeba na jedné známé české řece. Poznáš ji? Pokud ne, připravili jsme rébus, ve kterém si zároveň procvičíš poznávání různých druhů ovoce a zeleniny - dary, které také patří do Božího stvoření a ne každý jich má dostatek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaplavala jsem si i v hlubších vodách...

ale také jsem pozorovala mraky:

Už se těším na podzimní přírodu, až budu s dětmi dovádět ve spadaném listí a sbírat podzimní plody, ze kterých se dá vyrábět spousta krásných věcí. O některých máme na našem webu domalovánkové pracovní listy Podzimní modlitby a také si s našimi šablonami můžete podzimním listím, kaštany a jeřabinami vyzdobit okna pomocí slupovacích barev na sklo.

 

A malá vzpomínka na loňskou zimu:


V souvislosti s encyklikou Laudato sii letos také papež František vyhlásil 1. září jako Světový den modliteb za ochranu stvoření. K tématu stvoření najdete na našem webu mnoho omalovánek a pracovních listů. Některé z nich si můžete stáhnout k tisku rovnou zde:

VODA

RYBA

KÁMEN

Motýli

domalovánka

Motýli

omalovánka

Pejsci

domalovánka

 

 


* Píseň Laudato sii a Píseň sv. Františka jsou se svolením převzaty ze zpěvníku Hosana č. 1, vydalo nakl. Portál,
Sluneční píseň - hudba a text: Pavel Svoboda, se svolením přejato ze zpěvníku Zpíváme si písničku č. 5, vydavatelství Rosa (gimel.cz)