Noc kostelů je každoročně pořádaná akce, která má umožnit lidem, kteří do kostela nechodí, aby se setkali s křesťanstvím. Farnosti připravují programy pro dospělé i děti. V nevšední večerní a noční atmosféře je možné setkat se s křesťanstvím prostřednictvím hudby, umění, zážitku i her. Arcibiskupské katechetické středisko vyrobilo zajímavé materiály pro spárování s mobilem.

Pro rok 2023 si můžeme na kanálu Youtube pustit letošní video-spot.

Chystáte program na letošní Noc kostelů a chybí vám materiály pro děti? Můžete využít několik našich pracovních listů, ve kterých se děti mohou trochu více seznámit s kostelem zvenku i zevnitř, obrázkové čtení (nejen) o tom, proč chodíme do kostela a barevný letáček s detektvem Hubertem.

Dále si zde na webu můžete stáhnout šablony se svatými, které je možné použít jako omalovánku nebo jako podklad pro výrobu vitráží slupovacími barvami na sklo.

Kliknutím na malý obrázek se vám soubor otevře buď k tisku nebo ke stažení v tiskové kvalitě:

  • Noc kostelů - materiály pro děti

   Pracovní list "Co jsem viděl/a v kostele?"

  • Noc kostelů - materiály pro děti

    Obrázkové čtení "Proč chodíme do kostela?"

  • Noc kostelů - materiály pro děti

    Rébus pro starší děti "Znáš katedrály v České republice?"

    Zde ke stažení verze úspornější pro tisk (méně černé barvy)

  • Noc kostelů - materiály pro děti

    Pracovní list "Kaple a Boží muka"

Z webu vira.cz si můžete stáhnout tyto barevné podklady k tisku oboustranného letáčku Detektiv v kostele:​

    Noc kostelů - detektiv v kostele Noc kostelů - detektiv v kostele

 
Starší čísla Duhy s materiály, vyplňovačkami, rébusy apod. k Noci kostelů pro dětský program - Lze objednat na stránkách  Nakladatelství Petrinum.   .  

          

Ježíš Kristus  - DUHA 10 (2016-17) Základní informace o Ježíši Kristu jako o historické osobě a víře křesťanů. Přemýšlení o tom, jaké máme vzory a co se můžeme naučit od Ježíše.

Milý Martine DUHA 9 (2016-17) Základní informace o Martinu Lutherovi a rozdílech mezi katolickou a evangelickými církvemi. Vhodná pro dětské návštěvníky programů v evangelických sborech. 

Církev a její papež  - DUHA 20 (2012-13) Návštěvníci kostelů se mohou dovědět například, jak vznikla církev? Jak je to s bohatstvím církve? Kde je na světě nejvíce křesťanů?  Kdo je to papež a co celý den dělá?

Zvony DUHA 15 (2007/2008) Půjdou se návštěvníci podívat na věž kostela? Číslo přibližuje tradici kostelních zvonů a zvonění.

Kdo je kdo? DUHA 12 (2010/2011) přibližuje hlavní postavy Nového zákona. Pomůže vám pro návštěvníky zorganizovat jednoduchou činnost poznávání biblických postav.

Co potřebujeme ke slavení? DUHA 2 (2008-2009) Podívají se návštěvníci do sakristie? Číslo popisuje liturgické oděvy a liturgické předměty

Život je dar - sv. František z Assisi DUHA 3 (2008-09) přibližuje pohled sv. Františka na přírodu a živé tvory. Základy křesťanské ekologie.