Na úterý 30. května letos připadá svátek svaté Zdislavy, která je patronkou naší vlasti. Svatá Zdislava se narodila kolem roku 1220 ve šlechtické rodině na Moravě. Po svatbě žila se svým manželem rytířem Havlem z Lemberka na severu Čech, kde blízko Jablonného založili hrad Lemberk. Narodili se jim 4 děti.

Tato laskavá žena se s nasazením starala o svou rodinu a současně nebyla lhostejná ani k potřebám a utrpení lidí kolem sebe. Často navštěvovala chudé, nemocné a zraněné, kteří byli upoutáni na lůžko nebo byli postiženi jakýmkoliv neštěstím a pohromou.  Podle Dalimilovy kroniky v době války zvládala zabezpečení hradu, starost o všechny obyvatele i o hladovějící uprchlíky z vypálených vesnic. Ošetřovala, léčila, přitom šířila kolem sebe klid a důvěru. Sama si odříkala vše, co jen bylo možné. Žila s Kristem v celém svém životě. Dokonce prý křísila mrtvé, vracela zrak slepým a uzdravovala chromé i jinak nemocné.

Zemřela roku 1252 a její hrob je v Jablonném v Podještědí.

Svatá Zdislava je patronkou rodin.

Kdybyste se chtěli se sv. Zdislavou také modlit za vaší rodinu i rodiny ve vašem okolí, můžete inspiraci najít na stránkách o modlitbě.

Nebo si můžete vzít na pomoc modlitbu sv. Jana Pavla II.

Svatá Zdislava - dokresli pozadí  Svatá Zdislava - dokresli pozadí  (JPG, 468 kB)


Podívejte se také na příběh sv. Zdislavy v obrázkovém sešitě, který vydalo KC Olomouc + časopis Nezbeda, Ilustrace: Alena Němečková

Rodiče Zdislavy se jmenovali Přibyslav a Sibyla. Zdislava se jim narodila jako první. Jako malá holčička ráda sedávala mamince na klíně a poslouchala vyprávění o Pánu  Bohu...


Pokud byste si chtěli udělat pouť ke svaté Zdislavě a pomodlit se u jejího hrobu, pak musíte vyrazit do Jablonného v Podještědí. Tam je bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy:

(foto převzato z wikipedie ).

Z tohoto města si můžete udělat výlet na hrad Lemberk, kde Zdislava žila se svou rodinou. Po cestě také uvidíte Zdislavinu studánku:

(foto převzato z http://itras.cz/zdislavina-studanka/ )

 

A že nevíte, co je to pouť a proč lidé putují? Tak se podívejte na naše poutnické povídání.