Obrázek se svolením použit z knihy Svatý Mikuláš, Člověk plný Boží lásky,
kterou vydalo Kartuziánské nakladatelství v r. 2007

Jaký byl vlastně svatý Mikuláš? Co nám přinesl do dnešní doby? Tento svátek se často stává předmětem komerce a křesťané se někdy ptají, zda má smysl se do tohoto rozporuplného dění zapojovat. Ale svatý Mikuláš určitě stojí za to, když se o něm něco více dozvíme!

Milé děti, víte, kdo to byl svatý Mikuláš?

Svatý Mikuláš byl biskup a celý život rád pomáhal druhým, a také to učil další lidi. Dělal to proto, že poznal, že má Bůh rád každého člověka. A tak se Mikuláš snažil Boží lásku napodobovat a předávat dál. Proto ho lidé mají dodnes velmi rádi. Svůj majetek rozdal chudým, zachraňoval lidi od dluhů a tak podobně. Proto také dodnes existuje zvyk mikulášské nadílky, kdy dostáváme nějaké dobré věci.

Svátek svatého Mikuláše je 6. prosince, ale už v předvečer svátku  5. 12., chodí po ulici i do domů lidé převlečení za Mikuláše a připomínají si jeho dobrotu a štědrost. Možná také Mikuláše potkáte někde na ulici, nebo možná přijde až k vám domů. Někdo se s ním ale nepotká vůbec a najde jenom nadílku, která se objeví za oknem.

Na to, že byl Mikuláš biskupem, ukazuje i jeho oblečení a to co má v ruce: dlouhý háv, vysoká čepice a berla. Více se o svatém, Mikuláši dozvíte níže…

O životě sv. Mikuláše se na našich stránkách nabízíme: vyprávění s obrázky / katecheze / rébusy, luštěnky, bludiště... / omalovánky / vyrábění, tvoření / 

 

 

 

Svatý Mikuláš - výrobky dětí z keramiky:

Mikuláš, čert a anděl z keramické hlíny, vyrobily děti ve věku 6-8 let