- tipy na výrobu přáníček

Rok se s rokem sešel a kvapem se blížíme k druhé květnové neděli. Víš, kdo bude slavit svátek? Pokud ne, může ti napovědět malá doplňovačka...

(tajenku tvoří začáteční písmena předmětů):

                     svátek matek - doplňovačka

Ke stažení v černobílé verzi k tisku: doplňovačka (83 kB)

Můžete se inspirovat také výrobou ručně tvarovaných mýdel a magnetické záložky do knížky (viz článek).

Letos si s námi můžete pohrát s různými materiály a tvary. Na jednodušší přáníčko využijeme raznice různých tvarů (kytičky, srdíčka, noty, motýlky apod.), barevné papíry, nůžky a lepidlo. Složitější přáníčko - velká dopisní známka pro maminku - je o něco náročnější na materiál, ale i na zručnost. Potřebujeme: barevné papíry, barevný filc (může být nahrazen barevným papírem), nitě různých barev, jehlu, knoflíky, nůžky a tuto šablonu tuto šablonu (GIF, 29 kB).

Velká dopisní známka pro maminku:

Postup: podle šablony si připravíme všechny potřebné tvary ze zvoleného materiálu a barev, rozmístíme podle fantazie na filcovou základnu (v našem případě zelený obdélník) a našijeme - nejdříve srdíčko jednoduchým stehem "cik-cak" a poté kytičky s knoflíky. Poté vystřihneme šablonu známky a nalepíme na ni filcový obrázek. Vše nalepíme na přehnutý barevný karton.

příprava přáníčka

 

Hrajeme si s barvami a tvary

Postup: připravíme si různobarevné papíry a z nic výsekovými raznicemi připravíme zvolené tvary. Z barevných papírů si také připravíme různě velké karty, které poskládáme podle fantazie. Do vrchní karty můžeme také vyrazit různé tvary - pod nimi pak bude "prosvítat" barva spodní vrstvy papíru. Na našem přáníčku jsou některé kytičky vyražené ve fialovém papíru a pod nimi prosvítá papír růžový. Nejspodnější vrstva je světle zelená. Můžeme tvořit také 3D kytičky (viz detailní foto), a to vyražením stejného tvaru ve dvou barvách (pro zvýraznění 3D efektu je lepší místo lepidla použít silnější oboustrannou lepenku). A nakonec také verze pro kluky :)

 

Maria pro maminku

Také můžeme maminkám - a to nejen těm, které nosí jméno Marie - vyrobit různými způsoby vitráž s obrázkem naší nebeské Matky, Panny Marie. Nejjednodušším způsobem je vytvoření obrázku slupovacími barvami na sklo. Obrázek je ale také možno vybarvit oblíbenými barvami, nalepit na přeložený karton jako klasické přání a dovnitř třeba ještě vymyslet básničku pro maminku. A pro ty nejtrpělivější ještě jeden tip - jednotlivé části obrázku můžete vystřihnout (resp. vyříznout) a podlepit transparentním barevným papírem. Až bude obrázek viset proti světlu, bude hrát všemi barvami.

Panna Maria šablona

Ke stažení šablona šablona (GIF, 69 kB) s obrázekm Panny Marie.