Milé čtenářky a čtenářiDUHY,
, vítáme vás v roce 2015 a k novoročním předsevzetím přidáváme další. Umíte odmítnout to, co je špatné, co je vám nepříjemné a co vlastně vůbec nechcete a víte, že vám to ubližuje? Což takhle naučit se s DUHOU říkat NE?

V tomto čísle se v biblickém příběhu dočtete o tom, jak Daniel pro sebe a své přátele prosadil i přes královské nařízení jídlo, které jim vyhovovalo. Dočtete se ale také o Daniele, která se nechala využívat spolužačkou, protože si chtěla získat její přízeň a také o tom, co jí pomohlo. Na další situace, kdy je velice dobré říkat NE, NECHCI, TO SE MI NELÍBÍ přišly děti s paní ředitelkou ze záhořské základní školy a něco podobného prožil i komiksový Luky, když mu bratrův kamarád schoval oblečení. Na další podobné situace si určitě vzpomenete sami a budou přímo z vašeho života.

A jak si poradit? Pamatuj, že vám opravdu nikdo nemá právo ubližovat a že máte právo se přiměřeným způsobem bránit. A když si druhý tvého NE nevšímá a pokračuje, požádej o pomoc dospělého, kterému důvěřuješ. A věř, že i Ježíš byl v říkání NE všemu zlému opravdu přeborník!

Další rady pro učitele i pro rodiče se spoustou pracovních listů najdete na webových stránkách.