Možná jste už někdy slyšeli, že se jeden den v roce nazývá "Hromnice". Křesťané tento den nazývají jako svátek "Uvedení Páně do chrámu". Slaví se vždy čtyřicet dní po Vánocích a připomíná událost, kdy Maria a Josef přinesli malého Ježíše 40 dní po jeho narození do chrámu v Jeruzalémě, aby ho svěřili Bohu.

Když Maria a Josef přinesli malého Ježíše do chrámu, potkali zbožného starce Simeona, který malého Ježíška vzal do náručí. A řekl, že Ježíš je Světlem pro všechny národy. To mohl říci jen někdo, kdo měl prorockého ducha a viděl věci docela jinak, než jak je bylo možné lidsky vnímat. Celé vyprávění najdete v Bibli v Lukášově evangeliu, kapitola 2, verše 22-40 (Lk 2,22-40). V modlitbě růžence se tato událost připomíná v tajemství "kterého jsi v chrámě obětovala...". 

Svíčky hromničky 

Od slova hromnice je odvozeno také slovo hromničky, což jsou svíčky, které se v tento den žehnají. Hromničky si lidé dříve zapalovali při modlitbě - zvláště v nejrůznějších těžkých chvílích, kdy prosili Boha o ochranu. A protože dříve byla bouřka také velmi nebezpečná, zapalovali si lidé tyto svíčky i při bouřkách (a "hromech") - odtud název "hromničky". Hromničky si můžete i sami vyrobit.

"Na Hromnice o hodinu více"

"Na Hromnice o hodinu více" říká stará pranostika a je v ní kus pravdy. Dříve tímto dnem končila doba vánoční, proto je možno ještě občas zahlédnout vystavený betlém v kostele až do tohoto dne. V každém případě můžeme na Hromnice jasně rozeznat při ranním vstávání, že je již dříve světlo, že se blíží jaro.


Omalovánky, doplňovačky, bludiště:

                            

Uvedení Páně - doplňovačka   Omalovánka, autorka: Soňa Häusl-Vad             Obětování v chrámě    

Bludiště - hledejte název svátku  HROMNICE skládačka - pro starší děti 

 

Další podněty:

  • Vyrobte si s dětmi svíčky - Hromničky, tak se totiž svíce žehnané v tento den nazývají.

 

Videonáměty: