V krátkém vyprávění o Zeleném čtvrtku jsme se zmínili také o tom, jak Jidáš zradil Ježíše. Víte, jak to všechno bylo?
Ježíšovi nepřátelé dlouhou dobu hledali záminku, jak se Ježíše zbavit. Jak se tak domlouvali, přišel Jidáš a nabídl se, že jim pomůže Ježíše vydat. Farizeové to rádi slyšeli a za odměnu mu slíbili peníze - 30 stříbrných. Od té chvíle Jidáš hledal vhodnou příležitost, jak Ježíše zradit.
Po večeři Ježíš odešel do Getsemanské zahrady, aby se tam modlil. Učedníci ho doprovázeli. Ne však všichni... Když se ježíš domodlil a mluvil ještě s učedníky, nahrnuli se do zahrady vojáci, které vedl Jidáš Iškariotský. Jidáš Ježíše místo pozdravu políbil - bylo to domluvené znamení, podle kterého měli poznat, kdo je Ježíš. Poté se vojáci Ježíše chopili. Někteří učedníci mu chtěli pomoci, ale on jim v tom zabránil a nechal se vojáky odvést.
Jak vše pokračovalo, to nám řekne Velký pátek. Ale zůstaňme ještě u čtvrtečních událostí: na připomínku Jidášovy zrady se tento den pečou a jedí velikonoční jidášky. Pro malé i velké kuchaře a kuchařky jsme připravili recept i s podrobným návodem, jak takové jidášky připravit. Pod receptem najdete i fotopříběh krok za krokem, jak při pečení postupovat.
|
Připravíme si všechny potřebné surovinyAutor: Gabriela Suchlová
|
Připravíme si všechny potřebné suroviny
|
Pořádně si umyjeme ruceAutor: Gabriela Suchlová
|
Pořádně si umyjeme ruce
|
Do mísy si odvážíme 100 g máslaAutor: Gabriela Suchlová
|
Do mísy si odvážíme 100 g másla
|
Přidáme dva žloutkyAutor: Gabriela Suchlová
|
Přidáme dva žloutky
|
a ještě 80 g moučkového cukruAutor: Gabriela Suchlová
|
a ještě 80 g moučkového cukru
|
Vše pořádně vyšleháme - ručně nebo v kuchyňském robotuAutor: Gabriela Suchlová
|
Vše pořádně vyšleháme - ručně nebo v kuchyňském robotu
|
Mezitím v jiné míse odvážíme 500 g polohrubé moukyAutor: Gabriela Suchlová
|
Mezitím v jiné míse odvážíme 500 g polohrubé mouky
|
přidáme špteku soli...Autor: Gabriela Suchlová
|
přidáme špteku soli...
|
a pořádně promíchámeAutor: Gabriela Suchlová
|
a pořádně promícháme
|
Šlehání másla, žloutků a cukru :-)Autor: Gabriela Suchlová
|
Šlehání másla, žloutků a cukru :-)
|
Do vyšlehaného másla přidáme ještě vanilkový cukrAutor: Gabriela Suchlová
|
Do vyšlehaného másla přidáme ještě vanilkový cukr
|
Dále si připravíme kvásek - vezmeme 20 g droždí a dáme do většího hrnkuAutor: Gabriela Suchlová
|
Dále si připravíme kvásek - vezmeme 20 g droždí a dáme do většího hrnku
|
Droždí rozmělníme na menší kouskyAutor: Gabriela Suchlová
|
Droždí rozmělníme na menší kousky
|
Ohřejeme 200 ml mléka, aby bylo teplé nebo alespoň vlažnéAutor: Gabriela Suchlová
|
Ohřejeme 200 ml mléka, aby bylo teplé nebo alespoň vlažné
|
Do hrnečku s droždím přisypeme asi lžičku cukruAutor: Gabriela Suchlová
|
Do hrnečku s droždím přisypeme asi lžičku cukru
|
a lžičku hladké moukyAutor: Gabriela Suchlová
|
a lžičku hladké mouky
|
Vše můžeme ještě rozmělnit vidličkou, ale není to nutnéAutor: Gabriela Suchlová
|
Vše můžeme ještě rozmělnit vidličkou, ale není to nutné
|
a zalijeme částí ohřátého mlékaAutor: Gabriela Suchlová
|
a zalijeme částí ohřátého mléka
|
Takto vypadá vyšlehané máslo s žloutky a cukremAutor: Gabriela Suchlová
|
Takto vypadá vyšlehané máslo s žloutky a cukrem
|
Přisypeme trochu mouky a poté postupně přidáváme a hnětemeAutor: Gabriela Suchlová
|
Přisypeme trochu mouky a poté postupně přidáváme a hněteme
|
a hněteme...Autor: Gabriela Suchlová
|
a hněteme...
|
a hněteme...Autor: Gabriela Suchlová
|
a hněteme...
|
Až je těsto hotové a dáme ho na teplé místo vykynout.Autor: Gabriela Suchlová
|
Až je těsto hotové a dáme ho na teplé místo vykynout.
|
Troubu předehřejme na cca 180°CAutor: Gabriela Suchlová
|
Troubu předehřejme na cca 180°C
|
Z vykynulého těsta odebíráme malé kousky - asi 3-4 cm bochánky.Autor: Gabriela Suchlová
|
Z vykynulého těsta odebíráme malé kousky - asi 3-4 cm bochánky.
|
Z bochánku vytvarujeme hada o průměru asi 1 cm (pokud nechceme tvarovat šneky, dáme na plech rovnou celý bochánek).Autor: Gabriela Suchlová
|
Z bochánku vytvarujeme hada o průměru asi 1 cm (pokud nechceme tvarovat šneky, dáme na plech rovnou celý bochánek).
|
Hada začneme točit do podoby šneka.Autor: Gabriela Suchlová
|
Hada začneme točit do podoby šneka.
|
Hotový šnek. Kromě šneků je možné dělat i malé houstičky.Autor: Gabriela Suchlová
|
Hotový šnek. Kromě šneků je možné dělat i malé houstičky.
|
Šneky rozmístíme na plech vyložený pečícím papírem (případně vymazaný tukem).Autor: Gabriela Suchlová
|
Šneky rozmístíme na plech vyložený pečícím papírem (případně vymazaný tukem).
|
Před vložením do trouby je necháme ještě chvíli kynout.Autor: Gabriela Suchlová
|
Před vložením do trouby je necháme ještě chvíli kynout.
|
Vykynulé jidášky potřeme žloutkem a můžeme posypat skořicovým cukrem.Autor: Gabriela Suchlová
|
Vykynulé jidášky potřeme žloutkem a můžeme posypat skořicovým cukrem.
|
...a dáme do předehřáté trouby.Autor: Gabriela Suchlová
|
...a dáme do předehřáté trouby.
|
Pečeme asi 20 min. do zlatovaAutor: Gabriela Suchlová
|
Pečeme asi 20 min. do zlatova
|
Hotové jidášky vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Případně ještě horké můžeme potřít medem.Autor: Gabriela Suchlová
|
Hotové jidášky vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Případně ještě horké můžeme potřít medem.
|
Jen se zakousnout - ale pozor, ještě pálí!Autor: Gabriela Suchlová
|
Jen se zakousnout - ale pozor, ještě pálí!
|
Teď už nepálí :-)Autor: Gabriela Suchlová
|
Teď už nepálí :-)
|
Ale zato chutnají...Autor: Gabriela Suchlová
|
Ale zato chutnají...
|
Ještěže jich máme tolik...Autor: Gabriela Suchlová
|
Ještěže jich máme tolik...
| | |