NAVRCHOLU.cz

Recept na masopustní koblihy

Hlavní stránka / Kalendář / Masopust / Recept na masopustní koblihy

Ahoj děti! Pokud vaše maminka nebo babička ještě nikdy nezkoušela smažit koblížky, zkuste ji k tomu přimět! Nevíte, o jakou dobrotu přicházíte!

Recept na masopustní koblížky: 

Z tohoto předpisu vytvoříme 68 koblih, doba přípravy asi 3 – 4 hodiny

Suroviny:

1 kg hladké mouky
12 dkg cukru moučky
12 dkg másla
6 – 8 žloutků
6 lžic rumu
8 dkg droždí
asi 1/2 litru mléka do těsta a ¼ mléka do kvásku
špetka soli
citronová kůra asi z 1 citrónu
vanilkový cukr
povidla
olej na smažení /asi 1,5 litru/

POSTUP:

  1. Utřeme dohromady cukr, máslo a žloutky.

  2. Kvásek vyrobíme ze ¼ litru teplého mléka, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky. Nejdříve ohřejeme ¼ litru mléka ve vyšším hrnci, mléko nesmí být horké, jen vlažné. Droždí si rozdrobíme v hrnku, z ohřátého ¼ litru mléka odlijeme asi polovinu do droždí, které s mlékem rozmícháme. Ve zbytku mléka v hrnci rozpustíme cukr a přidáme 2 lžíce polohrubé mouky, nakonec vlijeme do hrnce rozmíchané droždí. Hrnec postavíme na teplé místo a zakryjeme poklicí.

  3. Přibližně po 20 minutách vzejde kvásek.

  4. K utřenému cukru s máslem a žloutky přidáme 1 kg přesáté hladké mouky, dále přidáme kvásek, 6 lžic rumu, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. Do tohoto těsta přiléváme podle potřeby postupně mléko.

  5. Zaděláme těsto do hladka (zaděláváme asi 15 – 20 minut)

  6. Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme kynout přibližně ¾ hodiny

  7. Během kynutí si přichystáme pracovní plochu pomoučenou hladkou moukou a povidla nebo tuhou marmeládu

  8. Z vykynutého těsta odebíráme pomoučenou lžící malé kousky a ukládáme na pomoučenou plochu.

  9. Kousky těsta roztahujeme prsty stejnoměrně do všech stran a doprostřed klademe povidla. (Asi malou lžičku povidel). Povidla s těstem uzavřeme a tím se vytvoří malé kuličky.

  10. Necháme připravené koblihy kynout asi 30 /i více/ minut.

  11. Do velkého kastrolu nebo vysoké pánve (nebo fritovacího hrnce) nalijeme 1,5 litru oleje, zahřejeme na 170 stupňů a do rozehřátého oleje opatrně vkládáme vykynuté koblihy. Smažíme 3 minuty z každé strany tak, aby byla kobliha do půlky ponořená do oleje, zašpičatělou špejlí obracíme po 3 minutách a smažíme po druhé straně.  Hotové koblihy opatrně vyndáváme do mísy, kterou jsme předem vyložili ubrousky pro odsátí přebytečného tuku.


Kvásek vyrobíme ze ¼ litru teplého mléka, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky. Nezapomeneme dát kvásek na teplé místo a zakrýt poklicí.

Kvásek vyrobíme ze ¼ litru teplého mléka, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky. Nezapomeneme dát kvásek na teplé místo a zakrýt poklicí.

Kvásek vyrobíme ze ¼ litru teplého mléka, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky. Nezapomeneme dát kvásek na teplé místo a zakrýt poklicí.

Utřeme dohromady cukr, máslo a žloutky

Utřeme dohromady cukr, máslo a žloutky

Utřeme dohromady cukr, máslo a žloutky

Můžeme si pomoci i moderními přístroji :)

Můžeme si pomoci i moderními přístroji :)

Můžeme si pomoci i moderními přístroji :)

Přibližně po 20 minutách nám vzešel kvásek

Přibližně po 20 minutách nám vzešel kvásek

Přibližně po 20 minutách nám vzešel kvásek

K utřenému cukru s máslem a žloutky přidáme 1 kg přesáté hladké mouky

K utřenému cukru s máslem a žloutky přidáme 1 kg přesáté hladké mouky

K utřenému cukru s máslem a žloutky přidáme 1 kg přesáté hladké mouky

Následně přidáme bobtnající kvásek

Následně přidáme bobtnající kvásek

Následně přidáme bobtnající kvásek

Nastrouháme citronovou kůru asi z 1 citronu, přidáme ji do těsta, přisypeme rovněž vanilkový cukr

Nastrouháme citronovou kůru asi z 1 citronu, přidáme ji do těsta, přisypeme rovněž vanilkový cukr

Nastrouháme citronovou kůru asi z 1 citronu, přidáme ji do těsta, přisypeme rovněž vanilkový cukr

Do tohoto těsta přiléváme podle potřeby postupně mléko.

Do tohoto těsta přiléváme podle potřeby postupně mléko.

Do tohoto těsta přiléváme podle potřeby postupně mléko.

Přidáme rovněž 6 polévkových lžic rumu

Přidáme rovněž 6 polévkových lžic rumu

Přidáme rovněž 6 polévkových lžic rumu

Zaděláme těsto do hladka (zaděláváme asi 15 – 20 minut)

Zaděláme těsto do hladka (zaděláváme asi 15 – 20 minut)

Zaděláme těsto do hladka (zaděláváme asi 15 – 20 minut)

Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme kynout přibližně ¾ hodiny na teplém místě

Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme kynout přibližně ¾ hodiny na teplém místě

Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme kynout přibližně ¾ hodiny na teplém místě

Ukázka vykynutého těsta. Během kynutí si přichystáme pracovní plochu pomoučenou hladkou moukou a povidla nebo tuhou marmeládu

Ukázka vykynutého těsta. Během kynutí si přichystáme pracovní plochu pomoučenou hladkou moukou a povidla nebo tuhou marmeládu

Ukázka vykynutého těsta. Během kynutí si přichystáme pracovní plochu pomoučenou hladkou moukou a povidla nebo tuhou marmeládu

Z vykynutého těsta odebíráme pomoučenou lžící malé kousky a připravujeme si je na pomoučenou plochu.

Z vykynutého těsta odebíráme pomoučenou lžící malé kousky a připravujeme si je na pomoučenou plochu.

Z vykynutého těsta odebíráme pomoučenou lžící malé kousky a připravujeme si je na pomoučenou plochu.

Kousky těsta roztahujeme prsty stejnoměrně do všech stran a doprostřed klademe povidla. (Asi malou lžičku povidel). Povidla s těstem poté uzavřeme a tím se vytvoří malé kuličky.

Kousky těsta roztahujeme prsty stejnoměrně do všech stran a doprostřed klademe povidla. (Asi malou lžičku povidel). Povidla s těstem poté uzavřeme a tím se vytvoří malé kuličky.

Kousky těsta roztahujeme prsty stejnoměrně do všech stran a doprostřed klademe povidla. (Asi malou lžičku povidel). Povidla s těstem poté uzavřeme a tím se vytvoří malé kuličky.

Necháme připravené koblihy kynout volně asi 30 /i více/ minut.

Necháme připravené koblihy kynout volně asi 30 /i více/ minut.

Necháme připravené koblihy kynout volně asi 30 /i více/ minut.

Ve vysoké pánvi nebo fritovacím hrnci smažíme v oleji vykynuté koblihy na 170 stupňů. Smažíme 3 minuty z každé strany tak, aby byla kobliha do půlky ponořená, zašpičatělou špejlí obracíme.

Ve vysoké pánvi nebo fritovacím hrnci smažíme v oleji vykynuté koblihy na 170 stupňů. Smažíme 3 minuty z každé strany tak, aby byla kobliha do půlky ponořená, zašpičatělou špejlí obracíme.

Ve vysoké pánvi nebo fritovacím hrnci smažíme v oleji vykynuté koblihy na 170 stupňů. Smažíme 3 minuty z každé strany tak, aby byla kobliha do půlky ponořená, zašpičatělou špejlí obracíme.

Koblihu obrátíme při pečení vždy jen jednou z každé strany. Hotové koblihy opatrně vyndáváme do mísy, kterou jsme předem vyložili ubrousky pro odsátí přebytečného tuku.

Koblihu obrátíme při pečení vždy jen jednou z každé strany. Hotové koblihy opatrně vyndáváme do mísy, kterou jsme předem vyložili ubrousky pro odsátí přebytečného tuku.

Koblihu obrátíme při pečení vždy jen jednou z každé strany. Hotové koblihy opatrně vyndáváme do mísy, kterou jsme předem vyložili ubrousky pro odsátí přebytečného tuku.

První várka koblížků k nakousnutí a další připravená ke smažení

První várka koblížků k nakousnutí a další připravená ke smažení

První várka koblížků k nakousnutí a další připravená ke smažení

Když koblihy trochu vychladnou, pocukrujeme a můžeme servírovat.

Když koblihy trochu vychladnou, pocukrujeme a můžeme servírovat.

Když koblihy trochu vychladnou, pocukrujeme a můžeme servírovat.

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!


Štítky: koblihy, masopust, návody, recepty




Sdílet na Facebook
Sdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku

RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2017

 

Administraci zajišťuje redakční systém společnosti NETservis s.r.o.