NAVRCHOLU.cz

Recept na jidášky

Hlavní stránka / Kalendář / Velikonoce / Recept na jidášky

     V krátkém vyprávění o Zeleném čtvrtku jsme se zmínili také o tom, jak Jidáš zradil Ježíše. Víte, jak to všechno bylo?

     Ježíšovi nepřátelé dlouhou dobu hledali záminku, jak se Ježíše zbavit. Jak se tak domlouvali, přišel Jidáš a nabídl se, že jim pomůže Ježíše vydat. Farizeové to rádi slyšeli a za odměnu mu slíbili peníze - 30 stříbrných. Od té chvíle Jidáš hledal vhodnou příležitost, jak Ježíše zradit.

     O poslední večeři jste již možná četli předchozí komix nebo v naší Bibli pro děti. Už při večeři s učedníky se Ježíš zmínil o tom, že je mezi nimi zrádce. Učedníci z toho byli celí překvapení a jeden přes druhého se ptali: "Jsem to snad já, Pane?" Jasné odpovědi se ale nedočkali.

     Po večeři Ježíš odešel do Getsemanské zahrady, aby se tam modlil. Učedníci ho doprovázeli. Ne však všichni... Když se ježíš domodlil a mluvil ještě s učedníky, nahrnuli se do zahrady vojáci, které vedl Jidáš Iškariotský. Jidáš Ježíše místo pozdravu políbil - bylo to domluvené znamení, podle kterého měli poznat, kdo je Ježíš. Poté se vojáci Ježíše chopili. Někteří učedníci mu chtěli pomoci, ale on jim v tom zabránil a nechal se vojáky odvést.

     Jak vše pokračovalo, to nám řekne Velký pátek. Ale zůstaňme ještě u čtvrtečních událostí: na připomínku Jidášovy zrady se tento den pečou a jedí velikonoční jidášky. Pro malé i velké kuchaře a kuchařky jsme připravili recept i s podrobným návodem, jak takové jidášky připravit. Pod receptem najdete i fotopříběh krok za krokem, jak při pečení postupovat.

Recept na jidášky:

Co potřebujeme?

  • 1/2 kg (= 500 g) polohrubé mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 20 g droždí
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • asi 200 ml mléka
  • 2 žloutky
  • citrónová kůra

  • + ještě 1-2 žloutky na potírání než dáme péci
  • med, skořicový cukr nebo obojí

Další postup si můžete buď přečíst níže nebo prohlédnout ve fotogalerii:

 


Připravíme si všechny potřebné suroviny

Připravíme si všechny potřebné suroviny

Autor: Gabriela Suchlová

Připravíme si všechny potřebné suroviny

Pořádně si umyjeme ruce

Pořádně si umyjeme ruce

Autor: Gabriela Suchlová

Pořádně si umyjeme ruce

Do mísy si odvážíme 100 g másla

Do mísy si odvážíme 100 g másla

Autor: Gabriela Suchlová

Do mísy si odvážíme 100 g másla

Přidáme dva žloutky

Přidáme dva žloutky

Autor: Gabriela Suchlová

Přidáme dva žloutky

a ještě 80 g moučkového cukru

a ještě 80 g moučkového cukru

Autor: Gabriela Suchlová

a ještě 80 g moučkového cukru

Vše pořádně vyšleháme - ručně nebo v kuchyňském robotu

Vše pořádně vyšleháme - ručně nebo v kuchyňském robotu

Autor: Gabriela Suchlová

Vše pořádně vyšleháme - ručně nebo v kuchyňském robotu

Mezitím v jiné míse odvážíme 500 g polohrubé mouky

Mezitím v jiné míse odvážíme 500 g polohrubé mouky

Autor: Gabriela Suchlová

Mezitím v jiné míse odvážíme 500 g polohrubé mouky

přidáme špteku soli...

přidáme špteku soli...

Autor: Gabriela Suchlová

přidáme špteku soli...

a pořádně promícháme

a pořádně promícháme

Autor: Gabriela Suchlová

a pořádně promícháme

Šlehání másla, žloutků a cukru :-)

Šlehání másla, žloutků a cukru :-)

Autor: Gabriela Suchlová

Šlehání másla, žloutků a cukru :-)

Do vyšlehaného másla přidáme ještě vanilkový cukr

Do vyšlehaného másla přidáme ještě vanilkový cukr

Autor: Gabriela Suchlová

Do vyšlehaného másla přidáme ještě vanilkový cukr

Dále si připravíme kvásek - vezmeme 20 g droždí a dáme do většího hrnku

Dále si připravíme kvásek - vezmeme 20 g droždí a dáme do většího hrnku

Autor: Gabriela Suchlová

Dále si připravíme kvásek - vezmeme 20 g droždí a dáme do většího hrnku

Droždí rozmělníme na menší kousky

Droždí rozmělníme na menší kousky

Autor: Gabriela Suchlová

Droždí rozmělníme na menší kousky

Ohřejeme 200 ml mléka, aby bylo teplé nebo alespoň vlažné

Ohřejeme 200 ml mléka, aby bylo teplé nebo alespoň vlažné

Autor: Gabriela Suchlová

Ohřejeme 200 ml mléka, aby bylo teplé nebo alespoň vlažné

Do hrnečku s droždím přisypeme asi lžičku cukru

Do hrnečku s droždím přisypeme asi lžičku cukru

Autor: Gabriela Suchlová

Do hrnečku s droždím přisypeme asi lžičku cukru

a lžičku hladké mouky

a lžičku hladké mouky

Autor: Gabriela Suchlová

a lžičku hladké mouky

Vše můžeme ještě rozmělnit vidličkou, ale není to nutné

Vše můžeme ještě rozmělnit vidličkou, ale není to nutné

Autor: Gabriela Suchlová

Vše můžeme ještě rozmělnit vidličkou, ale není to nutné

a zalijeme částí ohřátého mléka

a zalijeme částí ohřátého mléka

Autor: Gabriela Suchlová

a zalijeme částí ohřátého mléka

Takto vypadá vyšlehané máslo s žloutky a cukrem

Takto vypadá vyšlehané máslo s žloutky a cukrem

Autor: Gabriela Suchlová

Takto vypadá vyšlehané máslo s žloutky a cukrem

Přisypeme trochu mouky a poté postupně přidáváme a hněteme

Přisypeme trochu mouky a poté postupně přidáváme a hněteme

Autor: Gabriela Suchlová

Přisypeme trochu mouky a poté postupně přidáváme a hněteme

a hněteme...

a hněteme...

Autor: Gabriela Suchlová

a hněteme...

a hněteme...

a hněteme...

Autor: Gabriela Suchlová

a hněteme...

Až je těsto hotové a dáme ho na teplé místo vykynout.

Až je těsto hotové a dáme ho na teplé místo vykynout.

Autor: Gabriela Suchlová

Až je těsto hotové a dáme ho na teplé místo vykynout.

Troubu předehřejme na cca 180°C

Troubu předehřejme na cca 180°C

Autor: Gabriela Suchlová

Troubu předehřejme na cca 180°C

Z vykynulého těsta odebíráme malé kousky - asi 3-4 cm bochánky.

Z vykynulého těsta odebíráme malé kousky - asi 3-4 cm bochánky.

Autor: Gabriela Suchlová

Z vykynulého těsta odebíráme malé kousky - asi 3-4 cm bochánky.

Z bochánku vytvarujeme hada o průměru asi 1 cm (pokud nechceme tvarovat šneky, dáme na plech rovnou celý bochánek).

Z bochánku vytvarujeme hada o průměru asi 1 cm (pokud nechceme tvarovat šneky, dáme na plech rovnou celý bochánek).

Autor: Gabriela Suchlová

Z bochánku vytvarujeme hada o průměru asi 1 cm (pokud nechceme tvarovat šneky, dáme na plech rovnou celý bochánek).

Hada začneme točit do podoby šneka.

Hada začneme točit do podoby šneka.

Autor: Gabriela Suchlová

Hada začneme točit do podoby šneka.

Hotový šnek. Kromě šneků je možné dělat i malé houstičky.

Hotový šnek. Kromě šneků je možné dělat i malé houstičky.

Autor: Gabriela Suchlová

Hotový šnek. Kromě šneků je možné dělat i malé houstičky.

Šneky rozmístíme na plech vyložený pečícím papírem (případně vymazaný tukem).

Šneky rozmístíme na plech vyložený pečícím papírem (případně vymazaný tukem).

Autor: Gabriela Suchlová

Šneky rozmístíme na plech vyložený pečícím papírem (případně vymazaný tukem).

Před vložením do trouby je necháme ještě chvíli kynout.

Před vložením do trouby je necháme ještě chvíli kynout.

Autor: Gabriela Suchlová

Před vložením do trouby je necháme ještě chvíli kynout.

Vykynulé jidášky potřeme žloutkem a můžeme posypat skořicovým cukrem.

Vykynulé jidášky potřeme žloutkem a můžeme posypat skořicovým cukrem.

Autor: Gabriela Suchlová

Vykynulé jidášky potřeme žloutkem a můžeme posypat skořicovým cukrem.

...a dáme do předehřáté trouby.

...a dáme do předehřáté trouby.

Autor: Gabriela Suchlová

...a dáme do předehřáté trouby.

Pečeme asi 20 min. do zlatova

Pečeme asi 20 min. do zlatova

Autor: Gabriela Suchlová

Pečeme asi 20 min. do zlatova

Hotové jidášky vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Případně ještě horké můžeme potřít medem.

Hotové jidášky vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Případně ještě horké můžeme potřít medem.

Autor: Gabriela Suchlová

Hotové jidášky vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Případně ještě horké můžeme potřít medem.

Jen se zakousnout - ale pozor, ještě pálí!

Jen se zakousnout - ale pozor, ještě pálí!

Autor: Gabriela Suchlová

Jen se zakousnout - ale pozor, ještě pálí!

Teď už nepálí :-)

Teď už nepálí :-)

Autor: Gabriela Suchlová

Teď už nepálí :-)

Ale zato chutnají...

Ale zato chutnají...

Autor: Gabriela Suchlová

Ale zato chutnají...

Ještěže jich máme tolik...

Ještěže jich máme tolik...

Autor: Gabriela Suchlová

Ještěže jich máme tolik...


Štítky: jidášky, návody, recepty, Velikonoce, Zelený čtvrtek




Sdílet na Facebook
Sdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku

RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2017

 

Administraci zajišťuje redakční systém společnosti NETservis s.r.o.