NAVRCHOLU.cz

Recepty

Na této stránce budou přibývat i další recepty, zvláště ty, které zvládnou děti samy nebo za jednoduchého přispění rodičů. Prozatím můžete navštívit recepty na stránkách Velikonoce Víra a Vánoce Víra.

 

 

 

SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY:


Co potřebujeme?

  • 300 g  polohrubé mouky
  • 20 g    droždí
  • 1         vejce
  • 100 g  másla
  • 100 g  moučkového cukru
  • 2 dcl    mléka
  • nádivka (mák s rozinkami, popř. tvaroh, povidla, jablečná povidla...)

Pracovní postup:

Vše umícháme v hustší těsto a necháme vykynout. Z těsta potom vyválíme placku a nakrájíme ji na trojúhelníky. Potřeme je rozpuštěným máslem a lžičkou dáme doprostřed nádivku. Trojúhelníčky svineme do tvaru rohlíčků (od delší strany ke špičce), dáme na vymaštěný plech nebo na plech vyložený papírem na pečení, a necháme vykynout.

Poté je potřeme vejcem a upečeme.



 

 

 

 

JIDÁŠE:

 

Co potřebujeme?

  • 1/2 kg (= 500 g) polohrubé mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 20 g droždí
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • asi 200 ml mléka
  • 2 žloutky
  • citrónová kůra

  • + ještě 2 žloutky na potírání než dáme péci
  • po upečení: med, skořicový cukr

 

Pracovní postup:

1) Nejdříve v míse pořádně utřeme máslo, žloutky a cukr.

2) Poté si připravíme kvásek: droždí nadrobíme na malé kousky do hrnečku a smícháme s čajovou lžičkou cukru (krupice/krystal), ohřejeme část připraveného mléka a jím zalijeme připravené droždí. Navrch ještě můžeme poprášit hladkou moukou. Směs trochu promícháme a dáme na teplé místo. Kvásek by měl během několika minut vyběhnout ("nabobtnat").

3) Během doby, kdy se droždí připravuje na teplém místě, doděláme základ těsta. Do utřeného másla se žloutky a cukrem přimícháme vanilkový cukr a dále přidáváme postupně mouku smíchanou se špetkou soli.

4) Poté vmícháme hotový kvásek a postupně přiléváme zbytek mléka tak, aby těsto bylo vláčné a nelepilo se.

Vypracované těsto necháme na teplém místě v klidu kynout.

Troubu předehřejeme cca na 180°C. Z vykynulého těsta připravujeme bochánky nebo šnečky, popř. houstičky, klademe je na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a necháme ještě chvíli kynout. Před vložením do trouby je ještě potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme skořicovým cukrem.

Jidáše pečeme cca 20 minut dozlatova a ještě horké můžeme potířít medem.

 


 

Štítky: jidášky, recepty




Sdílet na Facebook
Sdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku

RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2018

 

Administraci zajišťuje redakční systém společnosti NETservis s.r.o.