Prvního května lidé nechodí do práce, ale proč, v tom už někteří nemají zas tak jasno.

Svátek práce?

V kalendáři najdeme první květen jako svátek práce, a protože v socialistických zemích patřil tento svátek v minulosti mezi nejdůležitější, organizovaly se masové prvomájové průvody, které procházely městem. Často byly tyto neoblíbené průvody před tribunou s místními představiteli komunistické moci nepsaně povinné a jistě si na ně vaši rodiče ještě s nelibostí vzpomenou.

Svátek zamilovaných?

Jenže květen je také měsíc, kdy se příroda po zimě probouzí, stromy kvetou, ptáci zpívají a na prvního máje slavíme i nepsaný svátek zamilovaných, kteří se mají políbit pod rozkvetlou třešní, jak praví tradice. Karel Hynek Mácha, básník, který napsal Máj, ho tak neoficiálně ustanovil i mezi naše zvyky. Ale možná se ta tradice nese už od Starověkého Říma, kdo ví?

Svátek svatého Josefa?

Je to zvláštní, ne? Katolíci si nakonec 1. května připomínají svátek sv. Josefa - tzv. Dělníka. Ano, je to stále ten stejný svatý Josef, pěstoun Pána Ježíše. Jistě spolu svatý Josef s Ježíšem pracovali řadu let, svorně a rádi. Josef se staral o hmotné potřeby rodiny a svému řemeslu vyučil i Ježíše.

Za "nebeského ochránce pracujících" ho prohlásil papež Pius XI. a určil tím 1. máj jako den svěřený pod ochranu svatého Josefa. Slavením památky Josefa Dělníka je vyzdvižena hodnota práce taky z křesťanského hlediska. No, proč ne?

► Chcete-li, můžete si vybarvit ke svatém Josefovi nějakou omalovánku, něco vyrobit nebo vyluštit.

 

Děti, 1. května můžete vyrábět!

► Chcete-li podpořit lásku svých rodičů, nemusíte se soustředit jen na zpopularizované valentýnské oslavy, ale můžete svým rodičům něco hezkého k svátku zamilovaných vyrobit už třeba právě o tomto volném dni, 1. května:

Tipy na vyrábění:

♦ Umíš kombinovat materiály
Motivovat k novému stylu tvoření tě můžou i výrobky z těstovin

♦ Jestli rád čteš,
můžeš si sám vyrobit vlastní originální záložky do knížek

♦ Rád matláš a patláš?
To děti obzvláštť milují. Jednoduchý návod na výrobu mýdel
bez jakéhokoliv velkého nákupu surovin.

♦ Pokud umíš lepit tavnou lepící pistolí,
zkus si vyrobit svá originální zvířátka z buráků, ořechů nebo čehokoliv přírodního, co najdeš :)

♦ Nebo rád/a šiješ?
Vyrob si jehelníčky nebo šitá zvířátka pro radost!

♦ Chceš něco vyrobit mamince? Již se blíží Den matek, můžeš zkusit něco jen pro ni

♦ Chceš něco vyrobit tatínkovi? Můžeš se inspirovat pohárkem ke dni Otců