Svatý Valentýn je po celém světě uctíván jako patron zamilovaných. Valentýn byl biskupem v jižní Itálii v městě Terni ve 3. století. Podle legendy císař Klaudius zakazoval budoucím vojákům, aby se ženili, ale Valentýn zamilované páry tajně oddával. Odtud také zřejmě pramení to, že je uctíván jako patron všech zamilovaných. Valentýn byl za toto své konání sťat mečem a zemřel tak mučednickou smrtí. Jeho svátek slavíme 14. února.  

Svatý Valentýn Svatý Valentýn - Omalovánka - vybarvěte si a doplňte správná slova!

VALENTÝNSKÝ DÁREK DĚTÍ RODIČŮM

Nabízíme vám také nějakou výtvarnou valentýnskou výtvarnou aktivitu. Děti mohou vyrobit dárek svým rodičům, kteří se mají rádi a věnovat jim to jako připomínku jejich svátku. Připravili jsme jednoduchá šitá zvířátka, které zvládnou ušít děti zhruba od 6 let.

Potřeby: papír, tužka, nůžky, barevné látkové dekorativní plsti, jehla a bavlnky, černý centropen na dobarvení očí, vata na vycpání, pár špendlíků, tavná pistole

Postup: Nejdříve si vyberte z námi nabídnutých šablon zvířátko a doplňky k němu (klobouk, nohy apod.). Šablonky si vytiskněte a podle nich obkreslete na plstěnou látku obrys 2x. Poté zvířátko podle šablonek vystřihněte a začněte obšívat. Dětem musíme občas vypomoct, navléknout jehlu, udělat uzlík, ukázat, jak mají obšívat apod. Když mají látku obšitou, vycpeme zvířátko vatou (můžeme k vycpání použít špejli), zapošijeme a nahoru nalepíme tavnou pistolí další dozdobení, např. bříško, čumáček, čepici a podobně. Nakonec fixem dokreslíme oči, tečky a vše, co nechceme vyšívat. Zvířátka můžeme rodičům přilepit na podložku nebo tvrdý papír a pod ně napsat třeba "Maminko a tatínku, máme vás rádi!"

Šablony k tisku:

Verze PDF: TučňáciLiškyZajíčci

Přejeme vám hezké připomenutí, jak se máme rádi!

Redakce deti.vira.cz, Alžběta Krejčí