Světový den nemocných poprvé vyhlásil papež Jan Pavel II. v roce 1992. Každý rok připadá na 11. únor, což je den, kdy také slavíme jeden svátek Panny Marie. Víš, který to je?

O který svátek se jedná?

Tentokrát jsme nepřipravili žádný rébus nebo křížovku, s otázkou si totiž určitě poradíš. Podívej se do kalendáře nebo popros někoho dospělého o radu. Jistě se ti už podařilo vypátrat, že odpověď na otázku je: svátek Panny Marie Lurdské. Tento zvláštní název je podle místa ve Francii, které se jmenuje Lurdy. Panna Maria se tam před mnoha lety několikrát zjevila dívce Bernadettě s přáním, aby se lidé více modlili, především za obrácení od zla a za hříšníky. Nakonec na tomto místě vytryskl léčivý pramen, ke kterému se dodnes sjíždějí tisíce poutníků s touhou po uzdravení.

Víš, jak můžeme nemocným pomáhat? 

Určitě přijdeš na spoustu odpovědí. Třeba je navštívit, aby se necítili sami, namalovat pěkný obrázek nebo koupit kytičku anebo i nějak vypomoci v domácnosti. Můžeme ale pomoci i modlitbou. Umíš se taky třeba pomodlit růženec? Pokud ne, připravili jsme pro tebe pomůcku, se kterou se to můžeš naučit. Asi bude potřeba, aby ti s tím rodiče trochu pomohli a pak se růženec můžete pomodlit společně: bolestný růženec (143 kB)

Pokud víš o někom nemocném, komu bys chtěl/a udělat radost, můžeš k tomu použít náš obrázek Panny Marie Lurdské (38 kB). Zkus si ho vybarvit, nezapomeň připsat nějaké hezké přání, pak vlož do obálky a pošli. Obrázek je také možné použít jako šablonu na sklo (35 kB) - vybarvi ji slupovacími barvami a tvůj nemocný, kterému ji daruješ, si ji může nalepit na okno. Bude mu tak připomínat, že ani v nemoci nezůstává sám.