Masopust není přímo svátkem církevního roku, ale velmi těsně s ním souvisí, protože je orámovám křesťanskými událostmi: tedy svátkem Tří králů 6. ledna a Popeleční středou - letos 14.2.2024. Je to tedy spíše krátké období mezi Třemi králi a začátkem postní doby, v němž se lidé radují a veselí, pořádají zábavy a maškarní průvody. 

Jak se masopustu říká jinak a jak určímě přesné datum?

Lidově můžeme tomuto svátku přezdívat také ostatky, fašank, voračky, voráčí nebo končiny. Nejznámější přirovnání však přináší slovo karneval – jedním z vysvětlení tohoto slova je latinský původ a znamená to něco jako „dát sbohem masu“ („carnem levare“), než začne půst. Přesné datum masopustu však v běžném kalendáři nelze najít. Určuje se totiž podle pohyblivého data Velikonoc. Za hlavní masopustní dny jsou považovány právě právě poslední tři dny před postní dobou, poslední den před půstem se nazývá tzv. masopustní úterý a vychází letos na datum 13.2.2024.    

Kam vyrazíte na masopust?

Tipy, kam se letos v Česku vypravit na masopustní veselí najdete např. na webu kudyznudy.cz nebo na webu, který vychytává akce se vstupem zdarma

Něco o masopustu ve světě:

si můžete přečíst např. v příspěvku na již zmiňovaných webovkách kudyznudy.cz a nebo níže na stránce z časopisu In!:

Mediálně spolupracujeme s časopisem IN,
z jehož únorového čísla/2023
 jsme se svolením převzali tento text.