Co víme o masopustu?
Detailnější popis průběhu masopustu zdřívějška, zvyky, tradice, masky.
/ Kalendář / Masopust / Recept na masopustní koblihy
Ahoj děti! Pokud vaše maminka nebo babička ještě nikdy nezkoušela smažit koblížky, zkuste to s ní! Nevíte, o jakou dobrotu přicházíte!
Z tohoto předpisu vytvoříme 68 koblih, doba přípravy asi 3 – 4 hodiny
1 kg hladké mouky
12 dkg cukru moučky
12 dkg másla
6 – 8 žloutků
6 lžic rumu
8 dkg droždí
asi 1/2 litru mléka do těsta a ¼ mléka do kvásku
špetka soli
citronová kůra asi z 1 citrónu
vanilkový cukr
povidla
olej na smažení /asi 1,5 litru/
Utřeme dohromady cukr, máslo a žloutky.
Kvásek vyrobíme ze ¼ litru teplého mléka, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky. Nejdříve ohřejeme ¼ litru mléka ve vyšším hrnci, mléko nesmí být horké, jen vlažné. Droždí si rozdrobíme v hrnku, z ohřátého ¼ litru mléka odlijeme asi polovinu do droždí, které s mlékem rozmícháme. Ve zbytku mléka v hrnci rozpustíme cukr a přidáme 2 lžíce polohrubé mouky, nakonec vlijeme do hrnce rozmíchané droždí. Hrnec postavíme na teplé místo a zakryjeme poklicí.
Přibližně po 20 minutách vzejde kvásek.
K utřenému cukru s máslem a žloutky přidáme 1 kg přesáté hladké mouky, dále přidáme kvásek, 6 lžic rumu, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. Do tohoto těsta přiléváme podle potřeby postupně mléko.
Zaděláme těsto do hladka (zaděláváme asi 15 – 20 minut)
Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme kynout přibližně ¾ hodiny
Během kynutí si přichystáme pracovní plochu pomoučenou hladkou moukou a povidla nebo tuhou marmeládu
Z vykynutého těsta odebíráme pomoučenou lžící malé kousky a ukládáme na pomoučenou plochu.
Kousky těsta roztahujeme prsty stejnoměrně do všech stran a doprostřed klademe povidla. (Asi malou lžičku povidel). Povidla s těstem uzavřeme a tím se vytvoří malé kuličky.
Necháme připravené koblihy kynout asi 30 /i více/ minut.
Do velkého kastrolu nebo vysoké pánve (nebo fritovacího hrnce) nalijeme 1,5 litru oleje, zahřejeme na 170 stupňů a do rozehřátého oleje opatrně vkládáme vykynuté koblihy. Smažíme 3 minuty z každé strany tak, aby byla kobliha do půlky ponořená do oleje, zašpičatělou špejlí obracíme po 3 minutách a smažíme po druhé straně. Hotové koblihy opatrně vyndáváme do mísy, kterou jsme předem vyložili ubrousky pro odsátí přebytečného tuku.
Dobrou chuť!
Autor: AKr
Detailnější popis průběhu masopustu zdřívějška, zvyky, tradice, masky.
Omalovánky masopustních průvodů, masek a karnevalového veselí.
Nabízíme několik video - podnětů pro prožívání masopustu s dětmi.
Několik návrhů k výrobě karnevalových masek na obličej: masky z papíru, šablony, kašírování.
Pokud vaše maminka nebo babička ještě nikdy nezkoušela smažit koblížky, zkuste to s ní!
Ukázky fotek dětí v maskách z již proběhlé soutěže.
(26. 5. 2025) Na 30. května připadá svátek svaté Zdislavy, která je patronkou naší vlasti. Svatá Zdislava se narodila kolem roku…
(24. 5. 2025) Deset dní po Ježíšově nanebevstoupení byl svátek letnic. Apoštolové se shromáždili spolu s Marií, Ježíšovou matkou.…
(23. 5. 2025) Ježíšův život vrcholí událostí, kdy Ježíš přechází z tohoto světa k Otci. Tento svátek slavíme vždy ve čtvrtek po 6.…
(20. 5. 2025) Jak můžou rodiče a kmotři pomoci dětem a dospívajícím s tím, aby důvěřovali Bohu a navázali vztah s Ježíšem…
(18. 5. 2025) Bršlice kozí noha, červený jetel, jitrocel, kopřiva, pampelišky, sedmikrásky… to všechno jsou bylinky plné…
(14. 5. 2025) Od roku 1994 je 15. květen zvláštním dnem, kdy si lidé na celém světě připomínají, jak je rodina důležitá.
Duch Svatý umí způsobit spoustu dobra. Pomáhá ti, abys mohl pomáhat druhým a mnoho dalšího...
Bůh poslal anděla Gabriela jako svého posla do Nazareta k panně jménem Maria.