() -

/ Kalendář / Masopust / Recept na masopustní koblihy

Recept na masopustní koblihy

Ahoj děti! Pokud vaše maminka nebo babička ještě nikdy nezkoušela smažit koblížky, zkuste ji k tomu přimět! Nevíte, o jakou dobrotu přicházíte!

Recept na masopustní koblížky: 

Z tohoto předpisu vytvoříme 68 koblih, doba přípravy asi 3 – 4 hodiny

Suroviny:

1 kg hladké mouky
12 dkg cukru moučky
12 dkg másla
6 – 8 žloutků
6 lžic rumu
8 dkg droždí
asi 1/2 litru mléka do těsta a ¼ mléka do kvásku
špetka soli
citronová kůra asi z 1 citrónu
vanilkový cukr
povidla
olej na smažení /asi 1,5 litru/

POSTUP:

  1. Utřeme dohromady cukr, máslo a žloutky.

  2. Kvásek vyrobíme ze ¼ litru teplého mléka, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky. Nejdříve ohřejeme ¼ litru mléka ve vyšším hrnci, mléko nesmí být horké, jen vlažné. Droždí si rozdrobíme v hrnku, z ohřátého ¼ litru mléka odlijeme asi polovinu do droždí, které s mlékem rozmícháme. Ve zbytku mléka v hrnci rozpustíme cukr a přidáme 2 lžíce polohrubé mouky, nakonec vlijeme do hrnce rozmíchané droždí. Hrnec postavíme na teplé místo a zakryjeme poklicí.

  3. Přibližně po 20 minutách vzejde kvásek.

  4. K utřenému cukru s máslem a žloutky přidáme 1 kg přesáté hladké mouky, dále přidáme kvásek, 6 lžic rumu, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. Do tohoto těsta přiléváme podle potřeby postupně mléko.

  5. Zaděláme těsto do hladka (zaděláváme asi 15 – 20 minut)

  6. Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme kynout přibližně ¾ hodiny

  7. Během kynutí si přichystáme pracovní plochu pomoučenou hladkou moukou a povidla nebo tuhou marmeládu

  8. Z vykynutého těsta odebíráme pomoučenou lžící malé kousky a ukládáme na pomoučenou plochu.

  9. Kousky těsta roztahujeme prsty stejnoměrně do všech stran a doprostřed klademe povidla. (Asi malou lžičku povidel). Povidla s těstem uzavřeme a tím se vytvoří malé kuličky.

  10. Necháme připravené koblihy kynout asi 30 /i více/ minut.

  11. Do velkého kastrolu nebo vysoké pánve (nebo fritovacího hrnce) nalijeme 1,5 litru oleje, zahřejeme na 170 stupňů a do rozehřátého oleje opatrně vkládáme vykynuté koblihy. Smažíme 3 minuty z každé strany tak, aby byla kobliha do půlky ponořená do oleje, zašpičatělou špejlí obracíme po 3 minutách a smažíme po druhé straně.  Hotové koblihy opatrně vyndáváme do mísy, kterou jsme předem vyložili ubrousky pro odsátí přebytečného tuku.


Trojice - tři bohové?

Trojice - tři bohové?
(24. 5. 2021) Týden po Letnicích (neboli Slavnosti seslání Ducha svatého) je slavnost Nejsvětější Trojice...

Letnice - seslání Ducha svatého

Letnice  - seslání Ducha svatého
(18. 5. 2021) Deset dní po Ježíšově nanebevstoupení byl svátek letnic. Apoštolové se shromáždili spolu s Marií, Ježíšovou matkou.…

Nanebevstoupení - co to znamená?

Nanebevstoupení - co to znamená?
(10. 5. 2021) Ježíš prošel před námi cestu domů do nebe. 

Den matek - poděkujte mamince

Den matek - poděkujte mamince
(4. 5. 2021) Svátek matek (den matek) se slaví vždy druhou květnovou neděli. Poděkujme jí a třeba i něco vyrobme...

Vystřihněte si kytičku

Vystřihněte si kytičku
(16. 4. 2021) Vystřihněte si tulipán a další jarní kytičky... Vystřihovánka, omalovánka, luštěnka - rébus...

Zimní spánek – která zvířátka se probouzejí ze zimního spánku?

Zimní spánek – která zvířátka se probouzejí ze zimního spánku?
(6. 4. 2021) Připravili jsem pro vás luštěnku (a omalovánku) s otázkou, která zvířátka se probouzejí ze zimního spánku? 

Aktualizováno

Máte rádi housku s mákem, anebo třeba makový koláč? (9.6.2021, 9:45)

Máte rádi housku s mákem, anebo třeba makový koláč?
Mák je rostlinka, která se pěstuje na polích. Používá se na jídlo, anebo i na výrobu léků. Mák na polích kvete v červnu...

Těla a krve Páně - svátek Božího těla (2.6.2021, 9:24)

Těla a krve Páně - svátek Božího těla
Brzy oslavíme svátek Těla a krve Páně neboli Boží tělo. V tento den je zvykem, že se konají tzv. procesí. To je průvod...