() -

/ Kalendář / Masopust / Recept na masopustní koblihy

Recept na masopustní koblihy

Ahoj děti! Pokud vaše maminka nebo babička ještě nikdy nezkoušela smažit koblížky, zkuste to s ní! Nevíte, o jakou dobrotu přicházíte!

Recept na masopustní koblížky: 

Z tohoto předpisu vytvoříme 68 koblih, doba přípravy asi 3 – 4 hodiny

Suroviny:

1 kg hladké mouky
12 dkg cukru moučky
12 dkg másla
6 – 8 žloutků
6 lžic rumu
8 dkg droždí
asi 1/2 litru mléka do těsta a ¼ mléka do kvásku
špetka soli
citronová kůra asi z 1 citrónu
vanilkový cukr
povidla
olej na smažení /asi 1,5 litru/

POSTUP:

  1. Utřeme dohromady cukr, máslo a žloutky.

  2. Kvásek vyrobíme ze ¼ litru teplého mléka, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky. Nejdříve ohřejeme ¼ litru mléka ve vyšším hrnci, mléko nesmí být horké, jen vlažné. Droždí si rozdrobíme v hrnku, z ohřátého ¼ litru mléka odlijeme asi polovinu do droždí, které s mlékem rozmícháme. Ve zbytku mléka v hrnci rozpustíme cukr a přidáme 2 lžíce polohrubé mouky, nakonec vlijeme do hrnce rozmíchané droždí. Hrnec postavíme na teplé místo a zakryjeme poklicí.

  3. Přibližně po 20 minutách vzejde kvásek.

  4. K utřenému cukru s máslem a žloutky přidáme 1 kg přesáté hladké mouky, dále přidáme kvásek, 6 lžic rumu, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. Do tohoto těsta přiléváme podle potřeby postupně mléko.

  5. Zaděláme těsto do hladka (zaděláváme asi 15 – 20 minut)

  6. Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme kynout přibližně ¾ hodiny

  7. Během kynutí si přichystáme pracovní plochu pomoučenou hladkou moukou a povidla nebo tuhou marmeládu

  8. Z vykynutého těsta odebíráme pomoučenou lžící malé kousky a ukládáme na pomoučenou plochu.

  9. Kousky těsta roztahujeme prsty stejnoměrně do všech stran a doprostřed klademe povidla. (Asi malou lžičku povidel). Povidla s těstem uzavřeme a tím se vytvoří malé kuličky.

  10. Necháme připravené koblihy kynout asi 30 /i více/ minut.

  11. Do velkého kastrolu nebo vysoké pánve (nebo fritovacího hrnce) nalijeme 1,5 litru oleje, zahřejeme na 170 stupňů a do rozehřátého oleje opatrně vkládáme vykynuté koblihy. Smažíme 3 minuty z každé strany tak, aby byla kobliha do půlky ponořená do oleje, zašpičatělou špejlí obracíme po 3 minutách a smažíme po druhé straně.  Hotové koblihy opatrně vyndáváme do mísy, kterou jsme předem vyložili ubrousky pro odsátí přebytečného tuku.


Masopust - karneval - dostupné materiály

Ježíše Krista Krále - pracovní listy

Ježíše Krista Krále - pracovní listy
(21. 11. 2024) Ježíš je král - toto si obzvlášť připomínáme v poslední neděli liturgického roku, následující neděli již…

Advent za dveřmi

Advent za dveřmi
(20. 11. 2024) Stáhněte si včas podklady pro adventní kalendář a nalaďte s námi během adventu svoje srdce pro Ježíšův příchod…

24.12. začíná jubilejní svatý rok 2025

24.12. začíná jubilejní svatý rok 2025
(19. 11. 2024) Adventní kalendář k JUBILEJNÍMU ROKU: dvacet čtyři příběhů na každý den od dvaceti čtyř různých autorů nabízí časopis…

Tip na knížku k Vánocům

Tip na knížku k Vánocům
(15. 11. 2024) Tip na zajímavě zpracovanou knihu pro menší děti "Přítel, který odpouští", kterou vydalo…

Aktualizováno

Advent (21.11.2024, 9:37)

Rébusy, křížovky apod. vztahující se k době adventní...

Mikuláš (21.11.2024, 9:29)

Svatý Mikuláš - různé texty, materiály, pomůcky: vyprávění s obrázky / katecheze / rébusy, luštěnky, bludiště... /...

Kdy začíná advent 2024? (20.11.2024, 10:20)

Kdy začíná advent 2024?
Milé děti, období adventu je přípravou, abychom se nachystali ke slavení Vánoc. Kdy letos začíná?