() -

/ Kalendář / Masopust / Recept na masopustní koblihy

Recept na masopustní koblihy

Ahoj děti! Pokud vaše maminka nebo babička ještě nikdy nezkoušela smažit koblížky, zkuste ji k tomu přimět! Nevíte, o jakou dobrotu přicházíte!

Recept na masopustní koblížky: 

Z tohoto předpisu vytvoříme 68 koblih, doba přípravy asi 3 – 4 hodiny

Suroviny:

1 kg hladké mouky
12 dkg cukru moučky
12 dkg másla
6 – 8 žloutků
6 lžic rumu
8 dkg droždí
asi 1/2 litru mléka do těsta a ¼ mléka do kvásku
špetka soli
citronová kůra asi z 1 citrónu
vanilkový cukr
povidla
olej na smažení /asi 1,5 litru/

POSTUP:

  1. Utřeme dohromady cukr, máslo a žloutky.

  2. Kvásek vyrobíme ze ¼ litru teplého mléka, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky. Nejdříve ohřejeme ¼ litru mléka ve vyšším hrnci, mléko nesmí být horké, jen vlažné. Droždí si rozdrobíme v hrnku, z ohřátého ¼ litru mléka odlijeme asi polovinu do droždí, které s mlékem rozmícháme. Ve zbytku mléka v hrnci rozpustíme cukr a přidáme 2 lžíce polohrubé mouky, nakonec vlijeme do hrnce rozmíchané droždí. Hrnec postavíme na teplé místo a zakryjeme poklicí.

  3. Přibližně po 20 minutách vzejde kvásek.

  4. K utřenému cukru s máslem a žloutky přidáme 1 kg přesáté hladké mouky, dále přidáme kvásek, 6 lžic rumu, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. Do tohoto těsta přiléváme podle potřeby postupně mléko.

  5. Zaděláme těsto do hladka (zaděláváme asi 15 – 20 minut)

  6. Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme kynout přibližně ¾ hodiny

  7. Během kynutí si přichystáme pracovní plochu pomoučenou hladkou moukou a povidla nebo tuhou marmeládu

  8. Z vykynutého těsta odebíráme pomoučenou lžící malé kousky a ukládáme na pomoučenou plochu.

  9. Kousky těsta roztahujeme prsty stejnoměrně do všech stran a doprostřed klademe povidla. (Asi malou lžičku povidel). Povidla s těstem uzavřeme a tím se vytvoří malé kuličky.

  10. Necháme připravené koblihy kynout asi 30 /i více/ minut.

  11. Do velkého kastrolu nebo vysoké pánve (nebo fritovacího hrnce) nalijeme 1,5 litru oleje, zahřejeme na 170 stupňů a do rozehřátého oleje opatrně vkládáme vykynuté koblihy. Smažíme 3 minuty z každé strany tak, aby byla kobliha do půlky ponořená do oleje, zašpičatělou špejlí obracíme po 3 minutách a smažíme po druhé straně.  Hotové koblihy opatrně vyndáváme do mísy, kterou jsme předem vyložili ubrousky pro odsátí přebytečného tuku.


Lesník – kdo je to?

Lesník – kdo je to?
(4. 3. 2021) Milé děti, víte, kdo je to lesník? Lesník se stará o lesy. Hlavně o zdraví stromů, ale také se stará o lesní cesty…

Křížové cesty pro děti a s dětmi

Křížové cesty pro děti a s dětmi
(19. 2. 2021) Když jsem byla malá, účastnila jsem se křížových cest v našem kostele. Skoro ničemu nerozuměla a zdálo se mi to…

Popeleční středa

Popeleční středa
(17. 2. 2021) Popeleční středa je prvním dnem postní doby, která trvá čtyřicet dnů a prožíváme ji jako přípravu na oslavu…

Postní doba

Postní doba
(17. 2. 2021) Postní doba je příprava na oslavu Ježíšova zmrtvýchvstání - na Velikonoce.

Doporučujeme: Půst a Velikonoce pro nejmenší

Doporučujeme:  Půst a Velikonoce pro nejmenší
(16. 2. 2021) SAMOLEPKY • OMALOVÁNKY • HRY • MODLITBY  20 zábavných úkolů na dobu postní...

Popeleční rébusy

Popeleční rébusy
(14. 2. 2021) Popeleční středa je prvním dnem postní doby, která trvá čtyřicet dnů a prožíváme ji jako přípravu na oslavu Ježíšova…

Aktualizováno

3. neděle postní B - Nedělejte z domu mého Otce tržnici! (5.3.2021, 9:11)

3. neděle postní B - Nedělejte z domu mého Otce tržnici!
Ježíš v dnešním příběhu vyhnal z chrámu kupce a udivil všechny okolo, když řekl, že ve třech dnech tento chrám...

Lesník – kdo je to? (4.3.2021, 13:39)

Lesník – kdo je to?
Milé děti, víte, kdo je to lesník? Lesník se stará o lesy. Hlavně o zdraví stromů, ale také se stará o lesní cesty...