Co víme o masopustu?
Detailnější popis průběhu masopustu zdřívějška, zvyky, tradice, masky.
/ Kalendář / Masopust / Recept na masopustní koblihy
Ahoj děti! Pokud vaše maminka nebo babička ještě nikdy nezkoušela smažit koblížky, zkuste to s ní! Nevíte, o jakou dobrotu přicházíte!
Z tohoto předpisu vytvoříme 68 koblih, doba přípravy asi 3 – 4 hodiny
1 kg hladké mouky
12 dkg cukru moučky
12 dkg másla
6 – 8 žloutků
6 lžic rumu
8 dkg droždí
asi 1/2 litru mléka do těsta a ¼ mléka do kvásku
špetka soli
citronová kůra asi z 1 citrónu
vanilkový cukr
povidla
olej na smažení /asi 1,5 litru/
Utřeme dohromady cukr, máslo a žloutky.
Kvásek vyrobíme ze ¼ litru teplého mléka, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky. Nejdříve ohřejeme ¼ litru mléka ve vyšším hrnci, mléko nesmí být horké, jen vlažné. Droždí si rozdrobíme v hrnku, z ohřátého ¼ litru mléka odlijeme asi polovinu do droždí, které s mlékem rozmícháme. Ve zbytku mléka v hrnci rozpustíme cukr a přidáme 2 lžíce polohrubé mouky, nakonec vlijeme do hrnce rozmíchané droždí. Hrnec postavíme na teplé místo a zakryjeme poklicí.
Přibližně po 20 minutách vzejde kvásek.
K utřenému cukru s máslem a žloutky přidáme 1 kg přesáté hladké mouky, dále přidáme kvásek, 6 lžic rumu, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. Do tohoto těsta přiléváme podle potřeby postupně mléko.
Zaděláme těsto do hladka (zaděláváme asi 15 – 20 minut)
Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme kynout přibližně ¾ hodiny
Během kynutí si přichystáme pracovní plochu pomoučenou hladkou moukou a povidla nebo tuhou marmeládu
Z vykynutého těsta odebíráme pomoučenou lžící malé kousky a ukládáme na pomoučenou plochu.
Kousky těsta roztahujeme prsty stejnoměrně do všech stran a doprostřed klademe povidla. (Asi malou lžičku povidel). Povidla s těstem uzavřeme a tím se vytvoří malé kuličky.
Necháme připravené koblihy kynout asi 30 /i více/ minut.
Do velkého kastrolu nebo vysoké pánve (nebo fritovacího hrnce) nalijeme 1,5 litru oleje, zahřejeme na 170 stupňů a do rozehřátého oleje opatrně vkládáme vykynuté koblihy. Smažíme 3 minuty z každé strany tak, aby byla kobliha do půlky ponořená do oleje, zašpičatělou špejlí obracíme po 3 minutách a smažíme po druhé straně. Hotové koblihy opatrně vyndáváme do mísy, kterou jsme předem vyložili ubrousky pro odsátí přebytečného tuku.
Dobrou chuť!
Autor: AKr
Detailnější popis průběhu masopustu zdřívějška, zvyky, tradice, masky.
Omalovánky masopustních průvodů, masek a karnevalového veselí.
Nabízíme několik video - podnětů pro prožívání masopustu s dětmi.
Několik návrhů k výrobě karnevalových masek na obličej: masky z papíru, šablony, kašírování.
Pokud vaše maminka nebo babička ještě nikdy nezkoušela smažit koblížky, zkuste to s ní!
Ukázky fotek dětí v maskách z již proběhlé soutěže.
(13. 4. 2025) Pomůcka k osobnímu prožití Velikonoc: pracovní list "Na své radosti a bolesti nejsem…
(10. 4. 2025) Ještě ses nedostal ke zpovědi před Velikonocemi? Je nejvyšší čas!
(9. 4. 2025) Nabídka průvodců ke Svatému týdnu pro děti interaktivně.
(7. 4. 2025) Omalovánky k jednotlivým dnům Velikonoc, roztříděné materiály i videa po konkrétních dnech Svatého…
(6. 4. 2025) 12. dubna se připomíná Mezinárodní den kosmonautiky. A víte proč? Protože právě 12. dubna 1961 vzlétl první…
(30. 3. 2025) Jak můžou rodiče a kmotři pomoci dětem a dospívajícím s tím, aby důvěřovali Bohu a navázali vztah s Ježíšem…
Týden, který předchází Velikonocům, se nazývá pašijový nebo také tichý. Křesťané si během něj připomínají události...
Kreslená pomůcka pro děti k prožívání večerní Vigilie vzkříšení