Každý máme svého anděla, který nás provází dnem i nocí. O jejich existenci se dočteme v Bibli a mluví o nich i sám Pán Ježíš. Možná jste už sami slyšeli větu: "To tě chránil anděl strážný!" anebo jste na vlastní kůži zažili jakési neviditelné varování "Tam nechoď!", "Zastav se!", "Pojď radši tudy!" a zpětně jste zjistili, že to tak bylo správně. Toto však není to nejdůležitější.

Nové materiály:

Katechetické středisko při Arcibiskupství pražském pro vás vyrobilo nové materiály k andělům strážným. Autory jsou Lenka Jeřábková, David Žofák a kol. Po rozkliknutí se soubor otevře ve formátu Pdf.

 


Anděly můžeme s dětmi vyrábět:

Andělé jsou duchovní, to znamená neviditelné bytosti. V některých případech na sebe ale mohou brát i tělesnou podobu, tzn. mohou vypadat i jako normální lidé. V Bibli se také dočteme o andělech, kteří mají křídla. Říká se jim cherubové a serafové. Křídla jsou pro nás symbolem svobody, možnosti být rychle na potřebném místě, ale také ochrany.

My si takové andělíčky můžeme vyrobit jako připomínku našich andělů strážných, které nevidíme, ale přesto jsou nám tak blízko. Jak na to, se dozvíte na následujících řádcích:

Pomůcky:

- barevné papíry nebo ubrousky/papírové kapesníky v krabičce, příp. hedvábný papír apod. (budeme tvořit technikou kašírování), lepidlo na tapety, příp. lepidlo Herkules ve velkém balení (v případě lepidla Herkules také dostatečně silný štětec),

- podle požadovaného tvaru anděla různé kelímky od jogurtů apod., malé plastové láhve od nápojů (pozor, jen z tenkého plastu, ne tvrzený plast)

- nůžky (mohou být i dekorační, kterými vystřihete různé tvary okrajů)

- případně nafukovací balónek na výrobu hlavy (rozhodněte se podle zvolené techniky dole v popisu)

- dále podle fantazie různé glitry, "sypací hvězdičky" a jiné tvary (viz obrázky)

 

Postup:

Postup při výrobě těchto andělíčků není jednotný, záleží na typu, který si zvolíte. Základem ale bude příprava lepidla na tapety - podle oka nebo podle návodu si rozmíchejte lepidlové šupinky v nádobce s vodou. Budete-li dělat andělíčky z barevného papíru, nastříhejte si různobarevné proužky silné cca 2 cm. Budete-li pracovat s ubrousky nebo papírovými kapesníčky, není třeba je nijak připravovat.

a) výroba z barevného papíru

andělíček z barevného papíru- proužky barevného papíru vložíme do připravené nádobky s lepidlem na tapety a necháme je chvíli máčet. Poté je po jednom nalepujeme na připravenou formu (kelímek od jogurtu, láhev atd.). V případě láhve je třeba, aby hrdlo zůstalo nepolepené, v případě kelímku se můžete rozhodnout, co se vám více líbí. Dno necháme též volné, takže na formě vzniknou jakési šaty.

- poté vše necháme pořádně proschnout (třeba i několik dní). Nakonec do láhve či kelímku nalijeme vařící vodu, čímž se plast smrskne a nám zůstane tělo andělíčka. Tuto část by měl dělat výhradně dospělý! V případě kelímku je možné ho pouze velmi opatrně rozstřihnout a vyjmout. Případně je možné kelímek uvnitř i nechat.

- nejjednodušší způsob - barevné papíry nalepujeme na ruličku od toaletního papíru, s níž po zaschnutí již nic neděláme. Místo lepidla na tapety lze použít i lepidlo Herkules.

b) výroba z ubrousků/kapesníčků

andělíček z ubrousků- postup je podobný jako u barevného papíru, ale ubrousky namáčíme do lepidla jednotlivě. Namočenými ubrousky postupně polepujeme kelímek či láhev

- vše necháme pořádně proschnout (třeba i několik dní). Dále je postup stejný jako u barevného papíru

c) výroba hlavičky - můžeme využít dva způsoby

- jednodušší způsob - vezmeme několik ubrousků či papírových kapesníčků, všechny namočíme v lepidle a nad nádobou formujeme kouli. Lepidlo je třeba pořádně vymačkat. Na ještě mokrou hlavu můžeme přidělat vlasy z na tenko nastříhaného barevného papíru. Poté hlavu necháme několik dní pořádně proschnout. Nevýhodu je, že má hlavička větší hmotnost a déle schne než v případě druhého způsobu

- složitější způsob, ale rychlejší vysychání - nafoukneme si nafukovací balónek (prodávají se i malé) na požadovanou velikost hlavičky a poté polepíme opět buď barevným papírem nebo ubrousky namočenými v lepidle na tapety. Když vrstva zaschne, balónek vypustíme a se vzniklou dutou koulí dále pracujeme dle fantazie

- též je možné nakreslit pouze obličej (2D), vybarvit a přilepit, jako je tomu u ilustrační fotografie

tip: na výrobu hlavičky (ale i těla) můžeme do lepidla přimíchat barvu (např. tekutou temperu), ta se vsákne do ubrousku a už nemusíme hlavičku barvit po zaschnutí

d) výroba křídel

- křídla můžeme vyrábět mnoha způsoby. Např. skládáním barevného nebo transparentního papíru jako do vějíře a poté přilepit k tělu (viz první obrázek)

Je také možné použít výše popisovanou techniku s tapetovým lepidlem. Nebudeme už ale používat kelímky apod., ale jednoduše si rozprostřeme buď igelitový sáček nebo folii na potraviny. Pak dle fantazie můžeme např.:

- natrhat nebo nastříhat barevné papíry na kousky, namáčet v lepidle a na igelitu seskládat do tvaru křídel. Po zaschnutí křídla sejmeme a přilepíme k tělu

- pokud nám zbyly proužky z lepení tělíčka, můžeme stejnou technikou udělat na igelitové podložce různé vějířky apod.

křídla z ubrousku- máme-li ozdobný ubrousek, namočíme ho celý do lepidla a na igelitové podložce vytvarujeme křídla (viz obr.)

 

e) zdobení

Andělíčky zdobíme dle fantazie. Jednoduchým způsobem je např. lepení glitrů - požadovaná místa natřeme lepidlem Herkules a posypeme zlatými či jinak barevnými glitry. Případně glitry můžeme rozmíchat v nádobce rovnou s lepidlem a natírat požadované plochy. Po zaschnutí lepidlo zprůhlední a zůstanou pouze třpytky.

Takto můžeme lepit i různé další miniaturní ozdůbky (k sehnání jsou např. ve výtvarných potřebách nebo papírnictví).

Ke zdobení či výrobě křídel můžeme použít také různé dekorační stuhy. látky apod.

Podobným způsobem jako křídla můžeme vyrobit i ruce.

Závěr:

Hotového andělíčka si můžeme vystavit nebo zavěsit na důležité místo, abychom měli často na očích připomínku toho, jak na nás Pánu Bohu záleží, když nám daroval ochránce - anděla strážného. Andělíčky též můžeme darovat lidem, na nichž nám záleží.

K postavičce je také možné připevnit cedulku s vhodným citátem o Boží lásce a ochraně.

Omalovánky andělů:

Anděl s lyrou

Anděl, který vítá

Anděl s ptáčkem

Anděl se zavřenýma očima

Anděl s šálou

 

 

Anděl s hůlkou

Anděl - šablona

Anděl - srdce na dlani

antistresová omalovánka andělé

 

Antistresová omalovánka

vydalo Karmelitánské nakladatelství

Ilustrace: Gabriela Suchlová, Alžběta Krejčí