() -

/ Objevuji / Boha a víru / Apoštolové a svatí / Svatí / Ignác z Loyoly - voják, co neutíkal z bitvy (31.7.)

Ignác z Loyoly - voják, co neutíkal z bitvy (31.7.)

Milé děti, před lety žil jeden rytíř - šlechtic, který chtěl být statečným a odvážným vojákem ve službě krále. Jmenoval se Ignác. A dělal vše pro to, aby se statečným stal: posiloval, učil se šermovat, střílet, zápasit, bojovat, velet ostatním vojákům. Učil se i přemáhat strach a vydržet v bitvě, i když to bylo nebezpečné. Kromě toho se také rád předváděl před mladými ženami, kterým se velmi líbil.

Když jednou nepřátelé přepadli město Pamplona, bojoval se vší silou a dodával odvahu i všem ostatním. Nakonec byl ale těžce zraněn dělovou koulí. Ta mu úplně rozlámala nohu. Moc to bolelo a málem umřel. Dlouho se léčil a dokonce si nechal nohu několikrát operovat. Ale vydržel to, aby mohl být tím královým vojákem a aby se stále líbil ženám.

A protože musel dlouho ležet na hradě, začal se nudit. V té době ještě nebyly ani mobily, ani počítače, ani televize, ani časopisy… jenom knížky. A když přečetl všechny knížky o rytířích a krásných ženách, nebyly na hradě už žádné další. Zbyly tam jen takové, které číst vůbec nechtěl. Nakonec ale začal číst i knížku „Rytíři Boží“. Psalo se v ní o lidech, kteří poznali, že Bůh má moc rád každého člověka. A tito lidé z toho měli tak velkou radost, že o Boží lásce hned říkali dalším lidem i na nebezpečných místech. A prožili mnoho dobrodružství.

Ignácovi se ta knížka moc líbila a začal číst i Bibli. A poznal, že i jeho má Bůh moc rád. Nakonec se rozhodl, že už nechce být vojákem nějakého obyčejného krále, ale že chce sloužit tomu nejvyššímu Králi – Ježíši Kristu a jeho lásku předávat dalším lidem. Za několik let pak založil skupinu kamarádů. Nazvali se „Skupina Ježíšova“, říká se jim také jezuité. Existují již více než 500 let a působí i na velmi nebezpečných místech. Najdete je i v naší republice. A dokonce i náš papež František je jezuita.

Já sám se také jmenuji Ignác a jsem moc rád, že mi toto jméno rodiče dali. Svatý Ignác z Loyoly je můj vzor a někdy si připadám jako by mi dodával odvahu, tak jako svým spolubojovníkům. Pomáhá mi, abych se radoval z Boží lásky, a povzbuzuje mě, abych byl věrný Ježíšovi i v těžkých a nepříjemných situacích, kdy já bych už nejraději utekl.

IGNÁC M. 
Se svolením převzato z Katolického týdeníku

VIDEONÁMĚTY: Animovaný film o sv. Ignáci z Loyoly

Milé děti, uměl by někdo z vás domalovat k rytířovi Ignácovi třeba hrad a další kamarády vojáky? Omalovánku si stáhnete ve fotogalerii:


Fotoalbum

21. března je Mezinárodní den lesů

21. března je Mezinárodní den lesů
(17. 3. 2024) Lesy jsou totiž pro život na zemi velmi důležité! Uměli byste říci proč? 

Velikonoce na webu deti.vira.cz

Velikonoce na webu deti.vira.cz
(15. 3. 2024) Nabízíme vám rychlý přehled toho, co naleznete na tomto webu k tématice Velikonoce pro děti.

Stolní hra "Nech se vést!"

Stolní hra "Nech se vést!"
(11. 3. 2024) Stolní vědomostní hra "Nech se vést" pro 2-6 hráčů, kteří získávají 7 kartiček Ducha svatého. Pro děti…

Svátek sv. Josefa (19.3.)

Svátek sv. Josefa (19.3.)
(11. 3. 2024) Svatý Josef vychovával spolu s Marií malého Ježíše...

Aktualizováno

Křížová cesta s jednoduchými symboly (14.3.2024, 16:52)

Křížová cesta se svolením převzatá z Katechetického centra Olomouc, s jednoduchými symboly.

Videonáměty - Zelený čtvrtek (14.3.2024, 16:13)

Videa k přiblížení událostí Zeleného čtvrtku pro děti.

Videonáměty - Velký pátek (14.3.2024, 16:12)

Video, které může dětem pomoci hlouběji prožít tento výjimečný den, kdy byl Ježíš ukřižován.