Štědrý večer je za námi a je tu zase všední čas. To ale neznamená, že Bůh je daleko a nám nezbude, než opět čekat na nějaký další svátek. Naopak! Ježíš do tohoto všedního času přináší příběh pro každého z nás. Není to příběh jen tak obyčejný. Říkáme mu "podobenství". Co je to ale podobenství? Je to jednoduchý příběh, který nás má něco naučit. Většinou je to příběh, který vypráví o něčem, co sami dobře známe, a srovnává to s královstvím Božím.

Dnešní podobenství je o kousíčku kvásku, který dokáže proměnit obrovskou hromadu mouky v těsto. Stejně tak i náš úsměv, milé slovo, ochotná pomoc kamarádovi může proměnit šeď všedního dne v něco krásného. Přeji Ti, ať je radost z toho, že jsi a že na Tobě Bohu záleží, kváskem, který proměňuje svět kolem tebe.

 

 

Tip: Základní myšlenkou je srovnat obrovité množství mouky, těsta a chleba se ždibíčkem kvásku. Posluchači mohou snadno napodobovat celý proces přípravy a výroby chleba. V části "pečení" předvádějte, že držíte krajíc chleba, že těžkáte pecen či nesete dostatek pecnů, aby nakrmily celé okolí. Dále všem ukažete, jak vypadá hrnek, pytlík a nakonec i obrovský pytel mouky. S pomocí gestikulace názorně ukažte, jak malé množství kvásku je potřeba na tak velké množství mouky. Také ukažte, jak těsto roste. V ideálním případě si můžete v souvislosti s příběhem upéct nějakou dobrou z kynutého těsta.

Se svolením převzato z knížky Biblická podobenství pro děti, vydala Česká biblická společnost