Vánoce pro Kočku - 23 adventních pohádek a jeden opravdový příběh

„Mami, pojď se podívat, dnes budu dávat do betléma figurku já,“ táhl Max maminku do ložnice. „A kterou si dnes vybereš? Ovečku?“ ptala se maminka, ale to už tatínek otevíral krabici s figurkami. „Dnes mám pro vás překvapení,“ řekl a vyndal hned tři figurky. Slona, velblouda a koně.

 

„Mami, pojď se podívat, dnes budu dávat do betléma figurku já,“ táhl Max maminku do ložnice. „A kterou si dnes vybereš? Ovečku?“ ptala se maminka, ale to už tatínek otevíral krabici s figurkami.

„Dnes mám pro vás překvapení,“ řekl a vyndal hned tři figurky. Slona, velblouda a koně. „Maxi, ty si vyber, koho do betléma dáš ty, Viky a Sisi tam pak dají ty ostatní,“ vybídl tatínek děti. Max chytil do obou rukou slona: „Ten je největší, ten je můj,“ vykřikl radostně. Viky si vzala koníčka, protože měl krásnou vlnitou hřívu, a Sisi velblouda, protože byl takový zvláštní. Pak děti postavily zvířata hned za tři krále. Byl to dohromady moc hezký průvod.

„Dobrou noc a hezké sny,“ popřáli rodiče dětem, dali jim pusu na dobrou noc a pak už děti osaměly. Zalezly si pod deky a čekaly, kdy přijde kočka. Netrvalo to dlouho a Kočka se pomalu vyloudala z chýše. Sedla si na kámen a nezúčastněně si začala umývat tlapku. 

„Koukej, Kočko, dal jsem sem slona,“ zašeptal Max. „Vidím, vidím,“ přikývla Kočka. „Kůň a velbloud jsou tady také. Vždycky chodí spolu, jsou to kamarádi.“

„Řekneš nám něco o nich, prosím? Jak přišli se třemi králi?“ vyptávala se Sisi nedočkavě. Kočka si protáhla hřbet. „Se třemi králi? Ale vůbec ne. To bylo přece docela jinak. Tak se zakryjte a zavřete oči,“ mňoukla, vyskočila na zídku a začala vyprávět.

Copak kočka dětem vyprávěla? O tom se dočteš v Kalendáři.

 

***

Se svolením přejato z knihy "Vánoce pro Kočku", vydalo nakl. Barrister & Principal
autor: Terezie Radoměřská, ilustrace: Aneta Bendáková

Kniha Vánoce pro Kočku vyšla nově v roce 2021 v nakladatelství Books & Pipes
s novými ilustracemi a rozšířena o další příběh.