Zhlédněte s námi animovaný snímek o životě římskokatolického kněze Josefa Toufara, který byl přítomen zázraku pohybujícího se kříže v Číhošti. Podívejte se, jak se stal Josef knězem, co všechno se musel naučit a jak komunistická Státní bezpečnost zareagovala na zázrak v Číhošti.

Josef Toufar: ČT edu

O životě Josefa Toufara z knihy:

Josef Toufar nebyl nijak nadaný kazatel, nebyl ani zručný, ani sportovec, ani intelektuál, navíc neměl zdravé srdce. Byl ale bláznem pro Krista, neohlížel se na to co neumí, nesrovnával se s druhými lidmi. Šel ale houževnatě za svým cí Kristem se svými vlastními hřivnami, obdarováními i slabostmi. Svou sílu nacházel u Boha, v modlitbě. Jen tak mohl přinést trvalý užitek.

Svoji kněžskou práci završil v Čihošti, kde koncem roku 1949 došlo k události - pohybu křížku na oltáři - tzv. "Čihošťskému zázraku". Tato událost vyvolala pozdvižení – jak u lidí, tak u komunistů, kteří již rok vládli naší zemi. Do Čihoště začalo proudit velké množství lidí. Komunisté běsnili. Koncem ledna 1950 byl Josef Toufar zatčen a odvezen do Valdic, kde ho další měsíc komunističtí vyšetřovatelé týrali a vyslýchali brutálním způsobem až k jeho mučednické smrti.

Zpracováno podle knihy: Miloš Doležal, Jako bychom dnes zemřít měli,
vydala Nová tiskárna Pelhřimov 2012. 
Redakčně upraveno, doplněno.

Omalovánka:

deti.vira.cz/ilu: Akr