Aktivity pro dobu adventní si připravila nejen naše redakce, ale také kupříkladu Pastorační středisko AP nebo Katechetické centrum v Olomouci, krásný kalendář Hej Mistře! nabízí rovněž časopis Duha.

  • Adventní projekty diecézních center

Olomoucké katechetické centrum pro letošní rok nabízí „Adventní projekt AA+“, rovněž pro práci ve farnosti i v rodinách. Děti budou dostávat o adventních nedělích lístečky s výzvami na jednotlivé dny v týdnu.

Advent je vždy příležitost udělat něco navíc (proto + jako znamení požehnání, oběti a lásky). AA je také označením pro tužkovou baterii. Ta je na doprovodném plakátu k adventní aktivitě, který lze umístit v kostele nebo vyvěsit si někde doma. S blížícími Vánocemi se bude „baterie“ postupně nabíjet dolepováním jednotlivých „indikátorů nabití baterie“ v podobě kartiček. Projekt najdete na jejich stránkách. Smyslem celého projektu je, aby děti hlouběji poznaly Ježíše, cenu jeho přátelství a toužily ho stále více poznávat a "být jako On"; abychom společně za Ježíšem (a s Ježíšem) kráčeli jako farnost i rodina,

Arcibiskupství pražské nezůstává pozadu. Kromě materiálů zpřístupněných prostřednictvím našeho webu deti.vira.cz nabízí také různé pastorační programy přizpůsobené věku dětí. Účelem programů v adventním období je nabídnout žákům a pedagogům předvánoční zastavení a setkání s vánočním biblickým příběhem "očima" jeho aktérů. Žáci mohou obdivovat krásu betlémů a výzdobu kostelů, naslouchat hudbě a přemýšlet o původu a smyslu různých adventních a vánočních tradic. Programy je vhodné realizovat i začátkem nového roku v souvislosti s tříkrálovým svátkem a celostátní charitativní sbírkou.

Katechetické centrum v Praze nabízí rovněž Pomůcky z časopisu Dossier catechista, kde pro tento advent nejdete  přeloženy a upraveny podklady určené pro předškolní a mladší školní věk, a to katecheze s tématem Ejhle, Vánoce! včetně příslušného pracovního listu. Náhled na ukázku pro mladší děti vidíte na obrázcích níže, vše najednou možno stáhnout v Pdf souboru. Možná některé školáky nebo paní učitelky připravující si předvánoční program potěší rovněž Vánoční hra s falšováním textu. O několika jednoduchách vánočních hrách z celého světa pro menší děti si můžete vytisknout list nazvaný Vánoce mají na celém světě!

 
 
  • Časopis Duha -´rybovka´pro děti

Redakce Duhy pro děti letos připravila pro změnu originální kalendář nazvaný Hej, mistře! Jde o vystřihovánku betléma s příběhem na každý den, kde se dozvíme, co se asi mohlo stát, když v Rožmitále v adventu roku 1796 nacvičoval Jakub Jan Ryba první provedení vánoční skladby, která dnes lidově říkáme „rybovka“

Vystřihovací betlém

V tomto příběhu vystupuje nejen pan učitel Jakub, ale také jeho žena Anička, bratr František, přátelé, muzikanti, farář Kašpar Zachar i děti z rožmitálské školy. Události jsou sice vymyšlené, ale zasazené v historických souvislostech a můžete se dovědět i mnoho zajímavých věcí z historie.  Jak vidíte, jde o krásnou aktivitu pro děti, s níž si rovněž připomente i něco z českých dějin a vše zasadíte do českého kontextu ladovskými obrázky. Tento betlém si můžete objednat na stránkách Duhy.

Slavná skladba Jakuba Jana Ryby a obrázky malíře Josefa Lady v animovaném filmu České televize. Z mailu jedné naší čtenářky: "díky za odkaz na Rybovku, je to (podle mě) opravdu skvělé, hravé, naše malá Madla (4 roky) se na to teď dívala a nespustila z toho oči, což by u zvukového záznamu vůbec nevydržela".

  

Animovaný film

Spojit Rybovu Českou mši vánoční a Ladův lidový Betlém v jeden celek a vytvořit animovaný film byl šťastný nápad dramaturga Miloše Zvěřiny a režiséra Pavla Kubanta. Základ tvoří Rybova skladba v podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, animovaný doprovod tvoří desítky Ladových postaviček nejen z lidového Betlému, ale i z dalšího autorova bohatého literárního a výtvarného odkazu. Mezi pastýři a vesničany tak spěchá k Betlému i kocour Mikeš, Kmotra Liška, Mulisákův Bubáček, pan starosta, švec, kominík a ostatní postavičky, které tak dobře známe z knižních vydání i z televizní obrazovky. (zdroj: www.ceskatelevize.cz)

Přehrát video - odkaz na videou na web ČT 

Archivní hudební nahrávka v podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, dirigent V. Smetáček, zpívají M. Mrázová, J. Vymazalová, B. Blachut, Z. Kroupa a Český pěvecký sbor. Scénář M. Zvěřina a P. Kubant. Režie P. Kubant

  • Interaktivní adventní kalendář

Česká televize nabídne opět od 1. prosince 2019 interaktivní adventní kalendář. Doufáme, že vám opět spoustou zajímavých i zábavných podnětů pomůže zkrátit čekání na Vánoce.