Ahoj děti. Máme tady zase jeden rébus: 105 let! Víte, co slaví 105. narozeniny? To byste mohli uhodnout, když se ten nechodí do školy! Ano slaví ho naše republika! Před 105 lety totiž vznikla první Československá republika.

To není zas tak dávno, viďte? Vaše babička nebo prababička to ještě zažila! Zaptejte se jí, co si z té doby pamatuje, určitě to bude zajímavé.

Pro předškoláky a mladší školní věk:

Pracovní listy: S předškoláky také můžete pracovat z hezkých pracovních listů, které má na svém webu maxikovakuchynka.cz

Video-námět:

O slavení 28. října píše Karel Čapek v knize O pejskovi a kočičce, tak se můžete s malými dětmi zaposlouchat a poté si s nimi o celé problematice popovídat. V čase komunismu byla tato část Čapkovy knihy vyjmuta a nebyla nikde k dostání ani k poslechu. Nyní máme tu možnost, jednoduše a hravě, přes počítač...

K poslechu:

Tento důležitý den si můžete také zpříjemnit poslechem naší České státní hymny – hymna je jedním z našich nejdůležitějších státních symbolů. Muzikogram na YouTube kanálu vytvořila Marcela Přibylová a zdá se nám pro malé děti velmi vhodný jako prostředek, jak hymnu dětem přiblížit.

Pro děti 2. stupně a dospělé:

Inspirovat se také můžete na ČT24 v pořadu Dějiny českého udatného národa, a to konkrétně v díle 95/111 - Vznik Československa nebo na ČtEdu - v pořadu Vznik samostatného Československa. Pro starší děti 2. stupně nebo dospělé doporučujeme dokument na kanálu Stream - Den, kdy vzniklo Československo.

Z říjnového čísla 2023 časopisu In!, s nímž mediálně spoupracujeme, vybíráme stránku o informacích týkajících se vzniku první republiky:

Přejeme vám příjemné volno!

Související: první republika - článek, vznik Československa, Den vzniku samostatného československého státu, Tomáš Garigue Masaryk, demokracie, 28. říjen, konec monarchie, konec císařství, rozpad Rakousko-Uherska, videa pro děti