Co je to růženec a jak ho vyrobit? Jak takový růženec vypadá, to asi většinou znáte, ale umíte se ho také modlit, znáte všechna jeho tajemství? Můžete se to naučit s našimi materiály a také si podle fotonávodu svůj vlastní růženec vyrobit. Takový, jaký se vám bude líbit...

...b a ý  či jednobarevný, z korálků dřevěnýchskleněnýchplastových anebo vlastnoručně vyrobených (např. z FIMO hmoty) nebo také z čistě přírodních materiálů - třeba ze šípků, žaludů, kaštanů... (podrobný návod najdete ve fotogalerii pod textem)

Jednoduše by se dalo říci, že modltiba růžence je rozjímáním s Pannou Marií nad událostmi z Ježíšova života. Začínáme vyznáním víry a dále se pak střídají modlitby Otče náš, Zdrávas Maria a Sláva Otci i Synu i Duchu svatému. Růženec se dělí na desátky, což je vždy deset modliteb Zdrávas Maria, kdy po slovech "...plod života tvého Ježíš" vkládáme různá tajemství.

Zde si můžete stáhnout  jednoduchou pomůcku s rozpisem jednotlivých modliteb a dále materiály k naučení všech růžencových tajemství (radostný, bolestný, slavný a růženec světla). Je to pracovní list pro děti, které už alespoň trochu růžencová tajemství znají a dále materiály, které lze využít buď jako pexeso nebo na jakoukoli hru dle fantazie. Např. se rozstříhané obrázky i texty poschovávají a děti je musejí najít a poté správně seřadit a přiřadit k danému názvu růžencového tajemství.

 

jednoduchou pomůcku

Pomůcka k naučení modlitby

Pracovní list

Pracovní list  - znáš růžencová tajemství?

obrázky

Kartičky s obrázky k tajemstvím

texty

Kartičky s názvy tajemství

Více k tématu pro dospělé na webu Maria.cz

Takovéhle růžence vyráběly děti ze Smíchovské farnosti v Praze. Při nedělní mši sv. je pak rozdávaly lidem, kteří se za ně chtějí růženec modlit. A také my jsme se před vyráběním pomodlili - růženec světla:

Omalovánka od paní Sonji Häusl-Vad: Růženec Růženec

FOTOGALERII s návodem k výrobě růženců najdete ZDE.