Ježíš vyprávěl příběhy. Ale nebyly to jen tak obyčejné příběhy, byly to příběhy, kterým říkáme "podobenství". Co je to ale podobenství? Je to jednoduchý příběh, který nás má něco naučit. Většinou je to příběh, který vypráví o něčem, co sami dobře známe, a srovnává to s královstvím Božím.

Ježíš obvykle říká něco jako "království Boží je jako poklad zakopaný na poli" nebo "království Boží je jako člověk, který udělal to a ono". Naším úkolem je zamyslet se nad takovým přirovnáním a snažit se přijít na to, jaké se v něm pro nás skrývá poselství. 

Přinášíme vám podobenství o nevítaném půlnočním hostu z knížky "Biblická podobenství pro děti", doplněné nápadem, jak zapojit do vyprávění děti a udělat tak ze čtení společný zážitek.

 

Tip: "Vypravěč nápaditě předvádí zvuky a události v příběhu a posluchači ho při tom napodobují. Můžete napodobovat klepání na dveře, otevírání dveří, skřípot, možná i odemykání nebo zaseknuté dveře - kreativitě se meze nekladou. Můžete napodobovat i další zvuky a gesta, jako třeba zívání nebo mnutí očí."

Se svolením převzato z knížky Biblická podobenství pro děti, vydala Česká biblická společnost