() -

/ Kalendář / Velikonoce / Jednotlivé dny Velikonoc, co se kdy stalo? Svatý týden / Materiály pro celý Svatý týden

Materiály pro celý Svatý týden

Týden, který předchází Velikonocům, se nazývá pašijový nebo také tichý. Křesťané si během něj připomínají události posledního týdne života Ježíše Krista. Prvním důležitým dnem tohoto týdne je Škaredá středa. K tomuto tématu přináší jako videonámět ČtEdu nazvané Pašijový týden. K tomuto následně můžete použít rozsáhlejší pracovní listy, k čemuž je pro učitele, pedagogy a rodiče dobré stáhnout si také metodické pokyny.

► Na našem webu si můžete projít Svatý týden den po dni a načerpat různé podklady a materiály.

► Brněnské biskupství nabízí jednoduché reporelo se shrnutím velikonočních událostí a rovněž u nich nalezneme hezky zpracované Obrázkové čtení. Nedokončené věty a tajenka vás také mohou nakopnout ve věcech, které jste třeba opomněli. Se svolením převzato z Katechetického centra biskupství brněnského.

 

Omalovánky - cesta svatého týdne

Od Květné neděle do neděle Zmrtvýchvstání je zde také připravený na každý den jeden tématický obrázek k vybarvení z předlohy obrazů od Centra Aletti v Římě nebo Dílny Všech svatých v Rajhradě. Kromě omalovánek je ke každému dni nachystán úryvek z Evangelia, citát církevních otců, komentář k obrázku a tip na společný tématický úkol. Omalovánky vznikly ve spolupráci Centra Aletti v Římě a Dílny Všech svatých v Rajhradě. 
Zdroj: www.vsechsvatych.cz  / Zveřejněno se svolením

Ke stažení:

Cesta Svatého týdne ke Zmrtvýchvstání - omalovánky a pracovní list. Ve formátu PDF.

► Brněnská tisková misie si pro vás také připravila on-line film s názvem Příběh Ježíše Krista pro děti, doporučujeme shlédnout.


Průvodce Velikonocemi:

Jako průvodce Velikonocemi můžete použít:

1) Velikonoční kříž:

    

- jednoduchá obrazová pomůcka pro menší děti, autorka je Mgr. Adéla Szymiková.

- obrázky se po rozkliku zvětší.

 

Velikonoční kříž slouží k rozstříhání a překládání po jednotlivých událostech Svatého týdne. Děti si každý důležitý den otevřou příslušná políčka a vykreslí si je. Ostatní políčka můžete připnout kanclářskou sponkou, aby zůstala skrytá a neodchlípla se.
Pro přehlednost přikládáme obrázky, jak by se měl kříž otevírat a stříhat:
kříž stříháme jen po plných čárách, přerušované čáry jsou určeny k překladu. 

  • Na Květnou neděli (A) otevíráme a necháme děti vykreslit políčka s ratolestí a oslíkem
  • Na Zelený čtvrtek (B) políčka z kalichem a umýváním nohou
  • Na Velký pátek postupně (C) otevíráne políčka s událostmi v Getsemanech (měšec a ruce) i na Golgotě (kříž a trnová koruna) 
  • Na Bílou sobotu a neděli vzkříšení (D) postupně políčko zleva (zavalený kámen) a pak zprava (vzkříšení) 

    

       A)                               B)                          C)                         D)                  Obrázky se po rozkliku zvětší.

 

2) Velikonoční kalendář:

- obsahuje 17 karet s malým průvodcem - mravencem Emilkou, který bydlí v záhybu Ježíšova oděvu... Tyto materiály pocházejí ze stránek timdvadva.cz. Pokud je ještě neznáte, jistě stojí za navštívení. Najdete zde nejrůznější (i interaktivní) impulsy pro velikonoční období, např. příběhy nebo online pexesa a kvízy.

 

3) další průvodci Velikonocemi pro děti:

 autorka: Blanka Simonisová

 autorka G. Suchlová

 autorka: G. Suchlová

 

  • Časopis Duha (2016-2017/1) nám nabízí krásně popsány Ježíšovy poslední dny tak, jak je zachytil evangelista Marek. Ke každému dni, od Květné neděle po Neděli velikonoční najdete převyprávěný příběh a malý úkol. Uvnitř čísla najdete také velikonoční kalendář v podobě plakátu, kam si můžete napsat své plány o tom, co chcete ve Svatém týdnu prožít vy. Po rozkliknutí se obrázek zvětší k tisku.

    

S laskavým svolením převzato z časopisu Duha.

Sv. Vojtěch - 23.4.

Sv. Vojtěch - 23.4.
(18. 4. 2024) Svatý Vojtěch byl český biskup, zakladatel kláštera benediktinů v Praze Břevnově a mučedník pro víru. Zemřel roku…

Podpořte jedinečné poutní místo Lomec

Podpořte jedinečné poutní místo Lomec
(12. 4. 2024) Malé a jedinečné poutní místo Lomec (lomec.cz) se nachází nedaleko jihočeských Vodňan uprostřed lesa. 

Objednejte si odběr novinek

Objednejte si odběr novinek
(11. 4. 2024) Z našeho webu deti.vira si můžete objednat newsletter s novinkami, který budeme rozesílat jednou měsíčně. Neunikne…

Astronaut, kosmonaut - omalovánka a bludiště

Astronaut, kosmonaut - omalovánka a bludiště
(10. 4. 2024) 12. dubna se připomíná Mezinárodní den kosmonautiky. A víte proč? Protože právě 12. dubna 1961 vzlétl první…

Aktualizováno

Vojtěch (19.4.2024, 18:54)

Svatý Vojtěch byl český biskup, zakladatel kláštera benediktinů v Praze Břevnově a mučedník pro víru. Naleznete zde...

Dobrý záchranář - "dobrý pastýř! (19.4.2024, 17:54)

Dobrý záchranář - "dobrý pastýř!
Ahoj děti. Blíží se nám tzv. Neděle Dobrého pastýře (4. neděle velikonoční). Možná trochu nechápete, proč je Pán Ježíš...