Svatá Faustýna se narodila roku 1905. Pocházela z Polska. Moc toužila vstoupit do kláštera, ale trvalo jí dlouho než našla nějaký kde by jí přijali. Nakonec našla své místo v klášteře Kongregace Matky Božího milosrdenství. Tam cítila, že jí Bůh volá k tomu, aby připomínala celému světu Boží milosrdenství.

Nechala tedy namalovat obraz Božího milosrdenství, který vám přinášíme také jako omalovánku. Zvala všechny lidi, aby se u tohoto obrazu modlili a děkovali Bohu za jeho milosrdenství a lásku.

Co je to milosrdenství?

Je těžké popsat to jedním slovem, ale když si vezmeme na pomoc moudré dospěláky, zjistíme, že je to schopnost vidět, že někdo něco potřebuje a ochota takovému člověku pomoci - dát mu to, co mu chybí. A to můžou být různé věci – jídlo, nocleh nebo oblečení. Někdo jiný se cítí osamělý a potřebuje, abychom ho navštívili. Jiný nám třeba nechtěně něco provedl a touží, abychom se už nezlobili. Více o milosrdenství najdete v našem příspěvku k Roku milosrdenství.

Kdo byl hodně také milosrdný?

Pokud vás nikdo nenapadá nebo si jen chcete přečíst o někom, kdo to uměl, podívejte se na naše příběhy sv. Martina nebo sv. Mikuláše, případně příběh Maxmiliána Colbeho. Všichni tito svatí viděli, co bližní potřebují a uměli jim pomoci.

A Bůh je takto milosrdný, jako náš tatínek, otec, abba, jako někdo, kdo za nás dal svého jediného Syna. Tak velká je jeho láska k nám.

Omalovánky:

  

Ilustrace: AKr                                            Ilustrace:  Sonja Häusl-Vad 

Více se o Faustinině životě a také o tom, proč o ní mluvíme v souvislosti s Božím milosrdenstvím, dočtete v omalovánkovém sešitu "Ježíši, důvěřuji Ti", který také vydalo nakladatelství Paulínky:

omalovánka Faustyna Kowalskaomalovánka Faustyna Kowalska omalovánka Faustyna Kowalskaomalovánka Faustyna KowalskaFaustyna Kowalska, Jan Pavel II - omalovánka

Videonáměty:

Jak se naučit být milosrdným?

podobenství o dlužnícíchO tom, jak se učit být milosrdným od samotného Ježíše, se můžete dočíst ve vyprávění O milosrdném Samaritánovi, a také si můžete vytisknout a zpracovat tématický pracovní list (viz také obrázek vlevo).

O tom, jak veliké a velkorysé může být Boží milosrdenství a odpuštění, a jak se tomu můžeme učit i my vůči lidem okolo nás, se dozvíte v pracovním listu na obrázku vpravo, který vypráví podobenství O dvou dlužnících.