() -

/ Kalendář / Masopust / Recept na masopustní koblihy

Recept na masopustní koblihy

Ahoj děti! Pokud vaše maminka nebo babička ještě nikdy nezkoušela smažit koblížky, zkuste to s ní! Nevíte, o jakou dobrotu přicházíte!

Recept na masopustní koblížky: 

Z tohoto předpisu vytvoříme 68 koblih, doba přípravy asi 3 – 4 hodiny

Suroviny:

1 kg hladké mouky
12 dkg cukru moučky
12 dkg másla
6 – 8 žloutků
6 lžic rumu
8 dkg droždí
asi 1/2 litru mléka do těsta a ¼ mléka do kvásku
špetka soli
citronová kůra asi z 1 citrónu
vanilkový cukr
povidla
olej na smažení /asi 1,5 litru/

POSTUP:

  1. Utřeme dohromady cukr, máslo a žloutky.

  2. Kvásek vyrobíme ze ¼ litru teplého mléka, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky. Nejdříve ohřejeme ¼ litru mléka ve vyšším hrnci, mléko nesmí být horké, jen vlažné. Droždí si rozdrobíme v hrnku, z ohřátého ¼ litru mléka odlijeme asi polovinu do droždí, které s mlékem rozmícháme. Ve zbytku mléka v hrnci rozpustíme cukr a přidáme 2 lžíce polohrubé mouky, nakonec vlijeme do hrnce rozmíchané droždí. Hrnec postavíme na teplé místo a zakryjeme poklicí.

  3. Přibližně po 20 minutách vzejde kvásek.

  4. K utřenému cukru s máslem a žloutky přidáme 1 kg přesáté hladké mouky, dále přidáme kvásek, 6 lžic rumu, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. Do tohoto těsta přiléváme podle potřeby postupně mléko.

  5. Zaděláme těsto do hladka (zaděláváme asi 15 – 20 minut)

  6. Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme kynout přibližně ¾ hodiny

  7. Během kynutí si přichystáme pracovní plochu pomoučenou hladkou moukou a povidla nebo tuhou marmeládu

  8. Z vykynutého těsta odebíráme pomoučenou lžící malé kousky a ukládáme na pomoučenou plochu.

  9. Kousky těsta roztahujeme prsty stejnoměrně do všech stran a doprostřed klademe povidla. (Asi malou lžičku povidel). Povidla s těstem uzavřeme a tím se vytvoří malé kuličky.

  10. Necháme připravené koblihy kynout asi 30 /i více/ minut.

  11. Do velkého kastrolu nebo vysoké pánve (nebo fritovacího hrnce) nalijeme 1,5 litru oleje, zahřejeme na 170 stupňů a do rozehřátého oleje opatrně vkládáme vykynuté koblihy. Smažíme 3 minuty z každé strany tak, aby byla kobliha do půlky ponořená do oleje, zašpičatělou špejlí obracíme po 3 minutách a smažíme po druhé straně.  Hotové koblihy opatrně vyndáváme do mísy, kterou jsme předem vyložili ubrousky pro odsátí přebytečného tuku.


Masopust - karneval - dostupné materiály

Jak to bylo "před" a "po" Ježíšově narození?

Jak to bylo "před" a "po" Ježíšově narození?
(18. 12. 2024) Příběh o tom, jak se Maria s Josefem trmáceli až k Betlému a jak to bylo dál?

Vánoce

Vánoce
(17. 12. 2024) Materiály, aktivity, vyprávění a další k tématu Vánoce

Vánoční dokreslovací knížka pro děti (předškolní věk - 2. třída)

Vánoční dokreslovací knížka pro děti (předškolní věk - 2. třída)
(16. 12. 2024) Milí rodiče, učitelé, katecheté, připravili jsme pro vás a vaše děti dokreslovací pracovní listy s tématem…

Dopisy Ježíškovi

Dopisy Ježíškovi
(15. 12. 2024) Líbí se Bohu naše tradiční slavení Vánoc?

Tip na knihu - GYPS: o dvou sestrách ve střídavé péči

Tip na knihu - GYPS: o dvou sestrách ve střídavé péči
(10. 12. 2024) O uzdravujících se ranách, dlouhodobých zraněních a bezpodmínečné vůli k životu po rozvodu rodičů.

Začtěte se do knížky: Příběh prachového zrnka

Začtěte se do knížky: Příběh prachového zrnka
(9. 12. 2024) V krásně ilustrovaném příběhu, kde Bůh není nikde adresně jmenován, prožívá nepatrné zrnko prachu své velké…

Aktualizováno

Ježíšovo narození (18.12.2024, 11:49)

Josef se musel vydat do města Betléma. Vzal s sebou také Marii. Byla to dlouhá cesta horami, sto třicet kilometrů po...

Cesta do Betléma (18.12.2024, 11:49)

Ťap, ťap. Oslík šlape pomalu a těžce. Je už unavený.