() -

/ Kalendář / Masopust / Recept na masopustní koblihy

Recept na masopustní koblihy

Ahoj děti! Pokud vaše maminka nebo babička ještě nikdy nezkoušela smažit koblížky, zkuste to s ní! Nevíte, o jakou dobrotu přicházíte!

Recept na masopustní koblížky: 

Z tohoto předpisu vytvoříme 68 koblih, doba přípravy asi 3 – 4 hodiny

Suroviny:

1 kg hladké mouky
12 dkg cukru moučky
12 dkg másla
6 – 8 žloutků
6 lžic rumu
8 dkg droždí
asi 1/2 litru mléka do těsta a ¼ mléka do kvásku
špetka soli
citronová kůra asi z 1 citrónu
vanilkový cukr
povidla
olej na smažení /asi 1,5 litru/

Postup:

  1. Utřeme dohromady cukr, máslo a žloutky.

  2. Kvásek vyrobíme ze ¼ litru teplého mléka, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky. Nejdříve ohřejeme ¼ litru mléka ve vyšším hrnci, mléko nesmí být horké, jen vlažné. Droždí si rozdrobíme v hrnku, z ohřátého ¼ litru mléka odlijeme asi polovinu do droždí, které s mlékem rozmícháme. Ve zbytku mléka v hrnci rozpustíme cukr a přidáme 2 lžíce polohrubé mouky, nakonec vlijeme do hrnce rozmíchané droždí. Hrnec postavíme na teplé místo a zakryjeme poklicí.

  3. Přibližně po 20 minutách vzejde kvásek.

  4. K utřenému cukru s máslem a žloutky přidáme 1 kg přesáté hladké mouky, dále přidáme kvásek, 6 lžic rumu, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. Do tohoto těsta přiléváme podle potřeby postupně mléko.

  5. Zaděláme těsto do hladka (zaděláváme asi 15 – 20 minut)

  6. Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme kynout přibližně ¾ hodiny

  7. Během kynutí si přichystáme pracovní plochu pomoučenou hladkou moukou a povidla nebo tuhou marmeládu

  8. Z vykynutého těsta odebíráme pomoučenou lžící malé kousky a ukládáme na pomoučenou plochu.

  9. Kousky těsta roztahujeme prsty stejnoměrně do všech stran a doprostřed klademe povidla. (Asi malou lžičku povidel). Povidla s těstem uzavřeme a tím se vytvoří malé kuličky.

  10. Necháme připravené koblihy kynout asi 30 /i více/ minut.

  11. Do velkého kastrolu nebo vysoké pánve (nebo fritovacího hrnce) nalijeme 1,5 litru oleje, zahřejeme na 170 stupňů a do rozehřátého oleje opatrně vkládáme vykynuté koblihy. Smažíme 3 minuty z každé strany tak, aby byla kobliha do půlky ponořená do oleje, zašpičatělou špejlí obracíme po 3 minutách a smažíme po druhé straně.  Hotové koblihy opatrně vyndáváme do mísy, kterou jsme předem vyložili ubrousky pro odsátí přebytečného tuku.

    Dobrou chuť!


Masopust - karneval - dostupné materiály

Mikuláš

Mikuláš
(5. 12. 2025) Svatý Mikuláš patří mezi nejznámější a nejoblíbenější světce. 

Světlo v ranní tmě: co jsou Roráty?

Světlo v ranní tmě: co jsou Roráty?
(25. 11. 2025) Víte, proč se v prosinci v kostelích scházíme brzy ráno, ještě za tmy, a proč tam září jen malé svíčky?

Proč svítíme červeně? Červená středa - 26.11. 2025

Proč svítíme červeně? Červená středa - 26.11. 2025
(24. 11. 2025) Pravidelná akce, která připomíná ty, kdo jsou ve světě pronásledováni pro své vyznání.

Prosincoví světci - šablony na sklo

Prosincoví světci - šablony na sklo
(24. 11. 2025) Vyzdobte si v prosinci okna krásnými vitrážemi a objevte s dětmi příběhy svět­ců i mariánských svátků.

Advent

Advent
(21. 11. 2025) Stáhněte si včas materiály pro adventní kalendář a nalaďte se na radostné čekání Ježíšova příchodu!

Ježíš Kristus je král

Ježíš Kristus je král
(18. 11. 2025) V neděli slavíme Slavnost Ježíše Krista Krále, poslední neděli církevního roku, po níž následuje advent.

Aktualizováno

Advent se blíží (26.11.2025, 10:36)

Advent se blíží
Co třeba číst si příběh Naomi spolu s vystřihováním "korálků" a nebo raději vyrobit adventní lucernu?

Adventní a zimní vyrábění a tvoření (21.11.2025, 12:59)

Tipy na adventní a zimní kreativní aktivity pro děti i dospělé.